Vreeland, Utrecht
Naam Hoekermolen

Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Stalen vijzel; woning in de molen (in gebruik als weekendverblijf)
Eenvoudige baard met het opschrift 'ANNO 1874'
Voorganger Hoekermolen voorganger, Vreeland
Geschiedenis
Op de kaart van Rhenolandiae van kaartenmaker Willem Blaeu van voor 1639 staat op deze plaats al een molen aangegeven.

In 1873 sloeg de bliksem in de toenmalige schepradmolen, waardoor deze afbrandde. Ter vervanging werd het achtkant van een overbodige Amsterdamse industriemolen gebruikt om de huidige molen in 1874 op te kunnen bouwen. Deze molen werd uitgerust met een vijzel.

Tot 1959 bemaalde de molen de Hoekerpolder (214 ha.). In dat jaar werd de polder op het naastgelegen waterschap Garsten aangesloten, en die ging vanaf dat jaar op elektrische bemaling over.
De molen werd in 1963 na een verbouwing aan de heer Reesink uit Amsterdam verkocht, waarbij van provinciezijde werd bedongen dat de molen nog als reservegemaal van de totaal 520 ha. grote waterschap Hoeker-Garsten op moest kunnen treden.

In 2005 werd begonnen met een noodzakelijke restauratie; de molen stond daarvoor al geruime tijd stil, onder meer vanwege een onbetrouwbare roede. Bij deze gelegenheid is de vijzel vernieuwd en daarbij ook langer uitgevoerd, zodat de molen ondanks het verlaagde polderpeil weer als gemaal ingezet kan worden. Om de verlengde vijzel beter te kunnen trekken werd ŽŽn roede voorzien van fokken. Op 31 augustus 2006 werd de molen feestelijk in gebruik gesteld.
De oude geklonken vijzel (op gekante houten balk) heeft men los bij de molen bewaard.

In 2007 onderging de omgeving van de molen een grote verbetering door het kappen en snoeien van allerlei beplantingen. De windvang en landschappelijke waarde namen hierdoor aanzienlijk toe.
Over de naam:
Deze molen wordt genoemd naar de polder die hij kon bemalen (inmiddels is die polder onderdeel van een groter geheel).

Ingezonden door Arie Hoek.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19 november 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hoekermolen, Vreeland home vorige pagina