Utrecht, Utrecht
Naam De Ster
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 13.00 - 16.00 uur.
De molen is gedeeltelijk te huur als trouwlocatie en voor recepties (zie de website).

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op vierkante onderbouw met aangebouwde schuren
Wiekenvorm Systeem Fauël op beide roeden
Wiekverbeteringen Deze molen kreeg bij zijn reconstructie van 1999 meteen het systeem-Fauël (fokwieken).
Kruiwerk 48 iepenhouten rollen; kruirad
Vang Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Eén zaagraam met toebehoren
Krukwiel 38 kammen, steek 10,9 cm.
Molenmaker Fa. J.K. Poland, Broek op Langedijk (1999)
Eigen website De Ster
Voorganger De Ster, Utrecht
Geschiedenis
In en om de stad Utrecht zijn in totaal twaalf zaagmolens in bedrijf geweest. Deze molen werd gebouwd in 1739; niet in 1721, zoals vaak wordt beweerd. De Ster moest in 1911 het veld ruimen, maar onderbouw, zaagschuren en de orginele molenwerf bleven gelukkig behouden omdat het bedrijf als elektrische zagerij werd voortgezet. Dit zou duren tot 1982.
Bouwers en eerste eigenaren waren Jordan van der Ven en Arien van der Starren; laatste eigenaar was houthandel De Wit.

De orginele zaagschuur, het molenaarshuis en enkele houtloodsen vormen tot op heden nog een complete en daardoor voor Nederland unieke molenwerf aan de noordoever van de Leidse Vaart, halverwege tussen de Damstraat en de Nederlandse Munt. Het geheel aan voormalige houtloodsen (nu rijksmonument) is in 1987 gerestaureerd en huisvesten een kinderdagverblijf voor de naastliggende wijk Lombok, een dierenweide, twee ateliers en een muziekoefenruimte.

De herbouw is tot stand gekomen op initiatief van de in 1988 opgerichte Stichting De Sterremolen. Deze stichting wilde door herbouw van de molen het erf weer het element teruggeven waaraan het zijn ontstaan te danken heeft en waar alles letterlijk en figuurlijk om draaide. Via o.a. donateurswerving zamelde de stichting geld in om de molenherbouw te financieren. Grote geldgevers waren o.a. ook de gemeente en de provincie Utrecht en de Europese Gemeenschap. Het molenmakerswerk werd uitgevoerd door de firma Poland B.V. uit Broek op Langedijk. De bouwkosten bedroegen 1,6 miljoen gulden.
Op Nationale Molendag (8 mei 1999) was de molen al reeds te bezichtigen en vond de officiële opening van het gerestaureerde molenpark plaats op dindag 22 juni 1999 door Z.K.H. Prins Claus.

Deze molen heeft één bedrijfsvaardig zaagraam: om de drieslags krukas in balans te houden, zijn er naast het ene zaagraam twee zwaardere wuifelaars los opgehangen.

Onderste foto circa 1910. Foto's ingezonden door Gerard Sturkenboom.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 12 december 2014 | Geschiedenis