Nigtevecht, Utrecht
Naam Garstenmolen
Ligging Vreelandseweg 59
1393 PC Nigtevecht
Gemeente Stichtse Vecht
Kadaster Gemeente Nigtevecht, sectie B, nr. 473
Monumentennummer 30632
Landsch. waarde Groot; wel is enige beplanting aanwezig en naast de molen staat een woonhuis dat in verhouding te groot is.
Bestemming Bemalen van de polder Garsten; thans op vrijwillige basis
Molenaar Judith Brandon / Arno Goubitz / Rogier de la Rive Box
Bezoekmogelijkheid Niet bekend

Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,58 m.
Wiekenvorm Binnenroede systeem Fauël met steekborden; buitenroede Oud-Hollands
Wiekverbeteringen In 2007 is de binnenroede voorzien van het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden; de buitenroede bleef Oud-Hollands.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.???aanw.04.41 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel, pal
Inrichting Stalen vijzel; woning in de molen
Overbrengingen Bovenwiel (conisch) 53 kammen, steek 13,2 cm.
Rest gaandewerk nog niet alle gegevens bekend
Versiering
Sierlijke baard, aan de onderzijde fraai gekruld, groen geverfd, geel afgebiesd met het opschrift "Anno 1876" en nog enige rode versieringen.

Gevelsteen met daarop de namen van het polderbestuur ten tijde van de herbouw van de molen (1876).
Voorganger De Garstermolen voorganger, Nigtevecht
Geschiedenis
De huidige molen is gebouwd na afbranden van de vorige molen en bemaalde tot 1960 het waterschap Garsten (306 ha.).
Vanaf ca. 1960 werd de molen als weekendhuis verhuurd. Het binnenwerk werd verwijderd, de vijzelas afgezaagd en de openingen dichtgemetseld. Net als bij de Hoekermolen (die ook het - later - gecombineerde waterschap Hoeker-Garsten kon bemalen) had de vijzel een houten balk met geklonken ijzeren beschoeping. Bij de Hoeker ligt de oude vijzel langs de Vecht, bij de Garstenmolen is deze helemaal verdwenen.

Hoewel het binnenwerk verwijderd was en de molen als weekendverblijf werd verhuurd, was het wiekenkruis toch zo nu en dan draaiend te zien. In de jaren '90 van de 20ste eeuw kwam daaraan, vanwege de minder goede staat van het wiekenkruis, een einde en werd de molen stilgezet.

Begin 2006 werd opdracht gegeven om deze molen weer als vijzelmolen te restaureren. Niet alleen het gaandewerk moest daarom vrijwel geheel worden gereconstrueerd; ook het wiekenkruis werd vervangen en divers ander werk uitgevoerd. Ook kreeg de molenromp geheel nieuw riet. Eind 2007 stond hier weer een prachtige maalvaardige molen.
Om deze vijzelmolen wat beter te kunnen laten malen werd de binnenroede voorzien van fokken.
Over de naam:
Deze molen is genoemd naar de polder Garsten (thans Waterschap Hoeker-Garsten), die hij tegenwoordig weer kan bemalen.

Ingezonden door Arie Hoek.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 november 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Garstenmolen, Nigtevecht home vorige pagina