Nieuwersluis, Utrecht
Naam Oukoper Molen
Ligging Angstelkade 12
3631 NA Nieuwersluis
Gemeente Stichtse Vecht
Kadaster Gemeente Loenen, sectie C, nr. 883
Monumentennummer 26102
Landsch. waarde Bijzonder groot; fraai gelegen in open landschap in de direkte nabijheid van de autosnelweg A2
Bestemming Bemalen van de polder Oukoop, thans op vrijwillige basis
Molenaar Piet Schiereck

Kap Bovenhuis donkergroen geverfd
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.031018651865aanw.-
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel, pal
Inrichting Halfopen ijzeren scheprad buiten de molen; woning in de molen
Enige inscripties in de borstnaald:
M.S. 1839 1994 T.S.
Geschiedenis
De ondertoren van deze wipmolen dateert zeer waarschijnlijk uit de 17e eeuw. Uit rekeningen blijkt dat in 1839 het hele bovenhuis vernieuwd is.
In 1917 vonden er omvangrijke herstellingen plaats aan waterlopen, bovenhuis, onderhuis en werden een nieuwe roede en een nieuw scheprad geplaatst. Ook werd toen vanwege inklinking het polderpeil verlaagd.
Omstreeks 1930 is de molen uitgerust met Dekkerwieken; bij de vernieuwing van de roeden in 1968 werd dit weer gewijzigd in Oudhollands.

Tot februari 1961 bemaalde deze poldermolen de grote polder Oukoop (577 ha.). De molen werd toen stilgezet vanwege een slechte roede. Een noodgemaal met dieselmotor en centrifugaalpomp maakte de molen toen overbodig.

Onverbrekelijk blijft aan deze molen de naam van Jan Kurver verbonden; van 1975 tot zijn veel te vroege overlijden, op 52-jarige leeftijd in 1997, was hij hier vrijwillig molenaar. Daarnaast was hij in de molenwereld een zeer bekende figuur als leraar en publicist.

Bij een schilderbeurt in 2012 is de askop weer geschilderd zoals deze oorspronkelijk was:
ashuizen groen, voorplaat wit, ster en walpen rood.
Trivia:
In de zomer van 1865 kreeg deze molen zijn nog altijd aanwezige gietijzeren bovenas. Voor het werkvolk dat meehielp met het steken was een half vat bier geleverd (voor nĂ¡ het steken!), maar kennelijk was dit niet betaald. Pas op 2 februari 1866 betaalde het polderbestuur alsnog € 5,- aan de kastelein van het plaatselijke café .
Literatuurverwijzingen:
Piet Schiereck, De Oukoper molen : een onderzoek van een vrijwillig molenaar, in: GM kwadraat : geschiedenis geografie monumenten musea, 2003, nr. 2, pp. 20-23

Foto rechts: Piet Schiereck (3-1-2009).

Laatst bijgewerkt: donderdag 2 mei 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oukoper Molen, Nieuwersluis home vorige pagina