Loenen a/d Vecht, Utrecht
Ligging Dorpsstraat 106
3632 AW Loenen a/d Vecht
Gemeente Stichtse Vecht
Kadaster Gemeente Loenen, sectie A, nr. 1881
Monumentennummer 26046
Landsch. waarde Deze wordt sterk belemmerd door diverse zeer grote bomen in de omgeving. Van grote afstand toch beeldbepalend.
Molenaar Ingrid Friesema / Dick Vierbergen
Bezoekmogelijkheid In de regel zaterdag 11.00 - 17.00 uur en andere dagen als de molen draait

Constructie
Romp Ronde stenen molen op achtkant onderstuk; aan de voet en ter hoogte van de stelling deels gewit
Kap Gedekt met riet; vóór 1963 met hout en losagnes gedekt
Kruiwerk Engels; kruirad
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak (vroeger duim); vangstok; kneppel; pal
Inrichting Twee koppel 16der kunststenen; regulateur voor NO koppel (luizolder); regulateur voor ZW koppel (maalzolder); sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; steenkraan; voorraadkaar boven beide koppels (maalzolder).
Bovenbonkelaar 32 kammen, steek 12.2 cm.
Steenschijflopen 25 kammen, steek 9,4 cm.
Baard met het opschrift:
De Hoop
Anno 1901

Fraai getand metselwerk aan de bovenzijde van de stenen romp
Voorganger De Hoop 2e voorganger, Loenen aan de Vecht
Geschiedenis
Op een kaart uit 1675 komt op de huidige plaats reeds een molen voor. Aannemelijk is dat het om een standerdmolen gaat. Later werd een achtkante baliemolen gebouwd. Deze werd in 1891 van een machinekamer voorzien. In 1899 werd een nieuwe schuur gebouwd voor de opvolger van de locomobiel: een 20 pk. stoommachine. Op grond van voorschriften moest het riet van de kap vervangen worden door vast materiaal.
Desondanks brandde de molen vrij snel daarna, op 23 december 1900, al af; de oorzaak is vermoedelijk toch de stoommachine geweest.

Op de behouden gemetselde onderbouw werd de huidige ronde stenen molen opgetrokken. Bij de bouw is gebruik gemaakt van onderdelen van een gesloopte molen, waarschijnlijk uit de Zaanstreek; dit is onder meer vast te stellen aan de middelbalk (i.p.v. lange spruit) en de stutkast in het linkervoeghout. Ook de vloerbalken bestaan uit van elders afkomstig materiaal.
Tot 1949 werd in de molen tarwe gemalen voor bakkers, daarna kwam de molen in gebruik als graanpakhuis. In 1956 werden beide koppels maalstenen uit de molen gehaald en raakte de molen geleidelijk in slechte staat: rond 1960 moesten vanwege de veiligheid diverse onderdelen verwijderd worden.
Na aankoop van de molen door de gemeente Loenen, werd in 1963 als eerste de kap met een rietdek hersteld. Later, met de opkomst van het vrijwillig-molenaarschap, werd er weer regelmatig met de molen gedraaid en werden hier ook lessen gegeven. Het binnenwerk, voorzover nog aanwezig, bleef evenwel slecht: sommige vloeren waren onbetrouwbaar.

In 2005 werd aan molenmakerij Vaags opdracht gegeven tot algehele restauratie. Aan de buitenkant vielen de werkzaamheden mee: nieuw staartwerk, broekstuk en korte spruit. Het binnenwerk moest echter grotendeels worden gereconstrueerd. Inmiddels is de molen weer maalvaardig.

De molen is eigendom geweest van J.B. Treure tot 29 januari 1941, daarna van de firma P. Schuurman & Zonen (die ook eigenaar was van De Ruiter in Vreeland). In 1975 kwam de molen in het bezit van de huidige eigenaar.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 september 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Loenen a/d Vecht home vorige pagina