Kockengen, Utrecht
Naam Kockengense Molen

Kap Bovenhuis donkergroen geverfd
klik voor meer info Pot?binnen?? / 2012aanw.23.50 m.
klik voor meer info Pot1213buiten1880? / 2012aanw.23.76 m.
Kruiwerk Zetelkruiwerk met neuten; kruirad
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; gaffelvormige vangtrommel; kneppel; pal
Inrichting Gesloten ijzeren scheprad buiten de molen; woning in de molen (niet in gebruik).
Eigen website Kockengense Molen
Voorganger Polder Kockengen, Kockengen
Geschiedenis
De molen bemaalde tot 1960 het 341 ha. grote waterschap Kockengen. De polders Spengen, Kockengen en Teckop werden in 1962 gecombineerd tot één waterstaatkundige eenheid en sindsdien door een elektrisch gemaal droog gehouden. De molen diende daarbij nog wel officieel als reservegemaal. De laatste beroepsmolenaar hier was P. Brandhorst.
In 1963 kwam de molen in bezit van de Stichting De Utrechtse Molens.

In 1983 werd een flinke restauratie uitgevoerd. In 1987 werd de uitgebroken woning zoveel mogelijk in orginele staat gereconstrueerd.

Vanaf 2010 stond er nogal wat op het programma: door vergroting en versmalling van het scheprad wilde men de molen aanpassen aan het sinds 1962 sterk verlaagde polderpeil. Dat hield in dat fundering, wielbak en waterlopen geheel moesten worden herzien en verdiept en ook de koningspil moest worden verlengd. Uiteindelijk is de wateras 60 cm. lager komen te liggen; de grootte van het scheprad bleef gehandhaafd, maar wel sterk versmald: van 51 naar 30 cm. De bedoeling was, een tasting te bereiken van ca. 90 cm.
In augustus 2011 werden beide Potroeden gestreken om elders te worden gerepareerd. Op 30 mei 2012 zijn zij weer gestoken.
Intussen werd de molen rechtgezet, de veldmuren hersteld en de ondertoren geheel opnieuw met riet gedekt. Het terrein rond de molen is bij deze gelegenheid grotendeels nieuw aangelegd.
Over de naam:
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij oorspronkelijk bemaalde. Inmiddels is de waterstaatkundige situatie veranderd (zie Geschiedenis).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 30 augustus 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Kockengense Molen, Kockengen home vorige pagina