IJsselstein, Utrecht
Naam De Windotter
Meelverkoop.
Op zondag en maandag zijn molen en winkel gesloten.

Kap Gedekt met eiken schalien
Wiekenvorm Systeem-Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen Vanaf de reconstructie van deze molen is gekozen voor het systeem-Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen.
klik voor meer info Buurma0199binnen19871987aanw.26.00 m.
klik voor meer info Buurma0200buiten19871987aanw.26.00 m.
klik voor meer info Gieterij Hardinxveld002119871987aanw.05.55 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Inrichting EŽn koppel 16der blauwe stenen; twee koppel 17der kunststenen; twee mengketels; plansichter; tarwepletter; sleepluiwerk; afschietwerk; silo's; elevatoren
Steenschijflopen 26, 29 en 29 staven, steek 9,0 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 7,35 en 1 : 6,59
Schakel & Schrale, Zwolle (1987)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften '1732 1987' en daaronder 'De Windotter'
Eigen website De Windotter
Ten-Bruggencatenr. 01072 e
Voorganger De Windotter voorganger, IJsselstein
Geschiedenis
De Windotter is gebouwd als stenen walmolen in 1732 op last van de heer van IJsselstein, het was een zgn. dwangmolen waar boeren verplicht waren hun graan te laten malen. Tevens werd er met het maalloon belasting geheven. Door de molen op de zuidwestzijde van de omwalling om de oude binnenstad te bouwen, was een goede windvang gewaarborgd.

Na verschillende pachters te hebben gehad is de molen in 1812 openbaar verkocht en was sindsdien in particulier eigendom.
In 1881 werd in een bijgebouw een stoommachine geplaatst, om ook bij windstil weer te kunnen malen.
De laatste molenaar, B. van Woerden, verkocht de molen in 1918, waarna sloop van kap, stelling, wiekenkruis en gaandewerk volgden. EŽn van de slopers maakte tijdens dit werk een dodelijke val. Tot 1978 diende de onttakelde stenen romp als woning en opslag van brandstoffen voor het bedrijf van de familie Van Ek.

In 1984 kocht de gemeente IJsselstein het restant aan en liet dit aan de hand van historische gegevens weer geheel als bedrijfsvaardige windkorenmolen herstellen. De grote reconstructie kwam gereed in 1987.

De molen is nu in exploitatie bij de Stichting s-Heren korenmolen te IJsselstein en maalt graan voor divers ambachtelijke bakkers in zuidwest Utrecht. Bij verscheidene bakkerijen is Windotterbrood te koop en in de molenwinkel en bij slijterij Pinot Windotterbier van hoge gisting.
Over de naam:
De naam "De Windotter" was vóór en tijdens de herbouw van de molen onderwerp van een felle pennenstrijd. Een plaatselijke 'historicus' meende dat deze naam niet goed kon (en vooral mocht) zijn en wist de instanties daar bijna van te overtuigen. Uiteindelijk kwam vast te staan dat deze naam zich vanouds al ín de molen bevond (zij het onder een dikke laag witkalk) en historisch gezien dus volkomen juist was!

Laatst bijgewerkt: zondag 8 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Windotter, IJsselstein home vorige pagina