Cothen, Utrecht
Oog In 't Zeil
Stichting De Utrechtse Molens sinds 1991
Het malen van graan op vrijwillige basis
Michiel Vader / Willem van Breenen
Vrijdag, zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur.
Constructie
Ronde stenen molen; op de ZW-kant tot ca. 50 cm. onder de kuip gepleisterd; voor het overige tot ca. 2,50 m. boven de stelling
Gedekt met geteerde gepotdekselde delen
klik voor meer info Buurma 0174 binnen 1986 1986 binnen aanw. 23.75
klik voor meer info Buurma 0175 buiten 1986 1986 buiten aanw. 23.69
klik voor meer info Nijmeegsche IJzergieterij 0007 1984 1984 aanw.
49 ijzeren rollen, kruirad met 8 spaken
Vlaamse vang uit vijf stukken: vangbalk met haak: vangstok: pal
Twee koppel 16der kunst- en één koppel 15der blauwe stenen; sleepluiwerk; afschietwerk; silo's boven de 16der stenen.
Steenschijflopen 26, 26 en 28 staven, steek 9,5 cm.
van de stelling: 7,20 m.
?? (1869)
Schakel & Schrale, Zwolle (1986)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1869' en daaronder 'Oog int Zeil' en in het midden een rozet met de naam W.V.Eck'

In de molen zit een openingssteen ingemetseld. Daarop staat:
'Geopend door C.G.J. van den Oosten en P.Th. Bunjes 23 mei 1987'.

N.B. Van den Oosten was de gedeputeerde en Bunjes destijds burgemeester van Cothen.
Geschiedenis
De huidige molen is de opvolger van een houten standerdmolen op deze plek in eigendom van de familie Van Eck. Vanaf 1904 was er al in de molen een hulpaandrijving. Eerst met stoom en rond 1930 met elektriciteit. Toen rond 1936 (crisistijd!) kostbare reparaties aan de windmolen nodig waren, heeft men wieken, kap en stelling laten verwijderen en diende de stenen romp vanaf dat moment alleen nog als onderkomen voor een maalderij.

In 1985 verhuisde het bedrijf van Van Eck naar Wijk bij Duurstede, omdat in Cothen onvoldoende ruimte was om dit voort te zetten. Een stichting beijverde zich inmiddels voor het behoud van de molenromp. De terreinen met opstallen werden aan de gemeente verkocht. De aanbouwen rond de molenromp werden gesloopt.

In september 1985 brandde de molenromp uit na laswerkzaamheden, doch herinrichting van de zolders kon op kosten van de verzekering plaatsvinden. Na veel inspanningen kwam de herbouw als windkorenmolen verder van de grond.

Op 23 mei 1987 volgde de feestelijke ingebruikstelling. Er wordt gemalen voor menselijke consumptie.

In 2006 heeft de molen het nodige onderhoud gekregen: nieuw stellinghek, inclusief verbreding van de balie met één plank; nalopen van het gangwerk, arbo-eisen, nieuw stormschild, nieuwe baard en schilderwerk.
Aanvullingen

Henk Reinders, 'De Cothense molen "Oog in 't Zeil" en zijn molenaars', in: Tussen Rijn en Lek, tijdschrift voor de geschiedenis van het gebied tussen Kromme Rijn en Lek, 24 (1990) 18 - 29
Oog In 't Zeil, Cothen, Foto: Rob Pols (11-8-2007).
Oog In 't Zeil, Cothen, Foto: Jan van der Molen (26-10-2003).