Cothen, Utrecht
Naam Oog In `t Zeil
Kadaster Gemeente Cothen, sectie B, nr. 2030
Eigenaar Stichting De Utrechtse Molens sinds 1991
Molenaar Michiel Vader / Willem van Breenen
Bezoekmogelijkheid Vrijdag, zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur

Constructie
Romp Ronde stenen molen; op de ZW-kant tot ca. 50 cm. onder de kuip gepleisterd; voor het overige tot ca. 2,50 m. boven de stelling
Kap Gedekt met geteerde gepotdekselde delen
klik voor meer info Buurma0174binnen19861986aanw.23.75 m.
klik voor meer info Buurma0175buiten19861986aanw.23.69 m.
klik voor meer info Nijmeegsche IJzergieterij000719841984aanw.04.85 m.
Kruiwerk 49 ijzeren rollen, kruirad met 8 spaken
Vang Vlaamse vang uit vijf stukken: vangbalk met haak: vangstok: pal
Inrichting Twee koppel 16der kunst- en ŽŽn koppel 15der blauwe stenen; sleepluiwerk; afschietwerk; silo's boven de 16der stenen.
Steenschijflopen 26, 26 en 28 staven, steek 9,5 cm.
Schakel & Schrale, Zwolle (1986)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1869' en daaronder 'Oog int Zeil' en in het midden een rozet met de naam W.V.Eck'

In de molen zit een openingssteen ingemetseld. Daarop staat:
'Geopend door C.G.J. van den Oosten en P.Th. Bunjes 23 mei 1987'.

N.B. Van den Oosten was de gedeputeerde en Bunjes destijds burgemeester van Cothen.
Eigen website Oog In `t Zeil
Voorganger Oog In 't Zeil 2e voorganger, Cothen
Geschiedenis
De huidige molen is de opvolger van een houten standerdmolen op deze plek in eigendom van de familie Van Eck. Vanaf 1904 was er al in de molen een hulpaandrijving. Eerst met stoom en rond 1930 met elektriciteit.

Toen er rond 1936 (crisistijd!) kostbare reparaties nodig waren, heeft men de wieken, de kap en de stelling laten verwijderen.

In 1985 verhuisde het bedrijf van Van Eck naar Wijk bij Duurstede, omdat in Cothen onvoldoende ruimte was om dit voort te zetten. Een stichting beijverde zich inmiddels voor het behoud van de molenromp. De terreinen met opstallen werden aan de Gemeente verkocht. De aanbouwen rond de molenromp werden gesloopt.

In september 1985 brandde de molenromp uit na laswerkzaamheden, doch herinrichting van de zolders kon op kosten van de verzekering plaatsvinden. Na veel inspanningen kwam de herbouw als windkorenmolen verder van de grond.

Op 23 mei 1987 volgde de feestelijke ingebruikstelling. Er wordt gemalen voor menselijke consumptie.

In 2006 heeft de molen het nodige onderhoud gekregen: nieuw stellinghek, inclusief verbreding van de balie met ŽŽn plank; nalopen van het gangwerk, arbo-eisen, nieuw stormschild, nieuwe baard en schilderwerk.
Literatuurverwijzingen:
Henk Reinders, 'De Cothense molen "Oog in 't Zeil" en zijn molenaars', in: Tussen Rijn en Lek, tijdschrift voor de geschiedenis van het gebied tussen Kromme Rijn en Lek, 24 (1990) 18 - 29

Laatst bijgewerkt: woensdag 5 juni 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oog In `t Zeil, Cothen home vorige pagina