Baambrugge, Utrecht
Naam 't Hoog- en Groenland

klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.??-aanw.04.83 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Gaandewerk, op bovenwiel na, geheel uitgebroken. Vh. ijzeren scheprad in de molen.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig.
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1674' en daaronder 't Hoog en Groenland"
Eigen website 't Hoog- en Groenland
Voorganger Polder Het Hoogland, Baambrugge
Geschiedenis
Vóór het jaar 1676 werden de polders Hoogland, Groenland, Roodemolen en Donkervliet afzonderlijk bemalen. Na dat jaar is er een ringdijk om deze landerijen gelegd. In het jaar 1882 werden de polders Hoogland en Groenland samengevoegd en kregen de huidige naam Hoog- en Groenland. Met behulp van o.a. de Hoog- en Groenlandse molen kon het veengebied beter ontwaterd worden waardoor de boeren meer hooi van het land konden halen. Dit was het begin van de op boter en kaas gerichte veehouderij.

Deze molen stamt uit het laatste kwart van de 17de eeuw. Het precieze jaartal is niet bekend; vermoed wordt dat de huidige molen een voorganger had die in 1674 een orkaan niet overleefde. Op de baard staat het jaartal '1674' vermeld (maar dat staat er nog niet zo lang).

Tot 1925 sloeg de molen met een scheprad water uit op de Angstel. In dat jaar werd het scheprad met de gaande werken (op het bovenwiel na) verwijderd en in de schepradgoot een centrifugaalpomp met elektromotor geplaatst. Op het eind van de waterloop werd een transformatorhuisje geplaatst, die het rondkruien van de molen onmogelijk maakte.

De molen mocht dan buiten bedrijf zijn en ook niet meer maalvaardig: het rietdek werd in 1937 nog nagelopen en ook zijn de roeden tenminste één keer nog opnieuw opgehekt.

In 1966 verkocht het waterschap Het Hoog- en Groenland de molen aan de huidige eigenaar. Toen in 1968 een nieuw gemaal gesticht werd voor de drie polders tussen de autoweg A2 en de rivier de Angstel, werd de pomp in de molen overbodig en verwijderd; tevens verdween het transformatorhuisje.

In de jaren 1971-1972 werd de molen zowel in- als uitwendig grondig gerestaureerd als draaivaardig monument en woonde er ook steeds een vrijwillig molenaar. Sindsdien is de molen veelvuldig draaiend te zien. Maalvaardig is de molen helaas niet.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen

Rechter foto: n.n., datum ? (verzameling Willem van Breenen).