Abcoude, Utrecht
Naam Oostzijdse Molen / Delphine

Fraaie baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met wit houtsnijwerk en het opschrift 'Anno 1874'

Opvallende halfronde bovenlichten boven de toegangsdeuren.
Eigen website Oostzijdse Molen / Delphine
Voorganger Oostzijdsche Polder, Oostzijdsche Molen voorganger, Abcoude
Geschiedenis
Reeds in 1486 stond op deze plek een poldermolen, waarschijnlijk een wipmolen. In 1874 werd deze, of een opvolger daarvan, vervangen door de huidige molen. Tot 1950 bemaalde deze schepradmolen de 830 ha. grote Oostzijdse polder.

In 1952 kwam de molen in bezit van de heer Souget te Parijs, die de molen destijds de naam Delphine gaf. Via de familie Van Bussel kwam de molen in 1965 in het bezit van de huidige eigenaar. In de loop der jaren kreeg de molen steeds meer te kampen verlaagde polderpeil: het scheprad kon steeds minder water geven.
Omstreeks 2000 kwam de molen stil te staan vanwege allerlei achterstallig onderhoud. Door de slechte financiële situatie van de SDUM moest een grote restauratie geruime tijd wachten.

In 2006 werd begonnen met een zeer noodzakelijke herstelbeurt. Hierbij is o.m. een roede vervangen en het scheprad zo goed mogelijk aangepast aan het verlaagde polderpeil. Deze restauratie werd in maart 2008 opgeleverd. Om de molen makkelijker te laten aanlopen is het onderschijfloop verkleind, zodat het scheprad ten opzichte van het wiekenkruis nu zeer langzaam draait: met 2,62 op 1 is het waarschijnlijk het traagste molenscheprad van deze tijd, maar er is wel weer sprake van een echt maalvaardige molen.

Qua vorm en allure is dit een bijzonder mooie 19e eeuwse poldermolen. Als aardige bijzonderheid: in de jaren 1905-1908 heeft de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan de Oostzijdse molen verschillende malen geschilderd.

Vroeger werd de polder Oostzijde bemalen door nog een tweede molen, die ter hoogte van Baambrugge het overtollige water op de Angstel bracht. Deze in 1840 gebouwde molen werd in 1913 gesloopt en overgebracht naar Wenum (halverwege Apeldoorn en Vaassen), om daar korenmolen te worden. Die molen staat daar nog altijd.
Over de naam:
In 1952 kwam de molen in bezit van de heer Souget, afkomstig uit Parijs. Hij gaf de molen de naam "Delphine".
Vanaf de jaren '70 is door de Stichting de Utrechtse Molens de naam "Oostzijdsch", als vermelding van het waterschap dat deze molen bemalen kan, toegepast.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 november 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oostzijdse Molen / Delphine, Abcoude home vorige pagina