Abcoude, Utrecht
Broekzijdse Molen
Gemeente Abcoude, sectie A, nr. 2553
Stichting De Utrechtse Molens
Bemalen van de Broekzijdse polder, thans op vrijwillige basis
D.J.U. Niessen
Niet te bezichtigen
Groot; fraai gelegen aan het Gein, al is Amsterdam-Zuidoost dichtbij en staan er ook nogal wat bomen
UT001
00813
6958
Constructie
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet; vijf velden zijn de onderste ca. 2 meter gedekt met gepotdekselde planken; de drie velden aan schepradzijde zijn grotendeels uitgevoerd in metselwerk.
Spleetwiek (dichtgemaakt) volgens Dekker op beide roeden
Sinds 1952 heeft deze molen de 'spleetwiek' volgens Dekker gehad; eerst op beide roeden, later op één; inmiddels weer op beide. Dit omstreden systeem is destijds dichtgemaakt met windborden en dat is het nog altijd.
klik voor meer info Straathof 0220 binnen 2007 2009 binnen aanw. 26.06
klik voor meer info Straathof 0104 buiten 1995 1995 buiten aanw. 26.06
klik voor meer info Pot 1416 buiten 1883 1883? buiten 1995 26.06
klik voor meer info Pot 1262? binnen 1881 1881? binnen 2009 26.06
klik voor meer info De Prins van Oranje ? ? ? aanw.
48 ijzeren rollen; kruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
IJzeren scheprad; woning in de molen
Eenvoudige baard met het opschrift:
1641
Geschiedenis
De molen is in 1641 gebouwd als binnenkruier. Onbekend is wanneer de molen tot buitenkruier omgebouwd is. De kruikrammen in het boventafelement zijn in ieder geval nooit verwijderd: zij zitten er, inmiddels al heel lang zonder functie, nog steeds.

Tot 1980 bemaalde de molen met zijn scheprad de 317 ha. grote polder Broekzijds en loosde het water op het Gein. In 1968 ging de molen in eigendom over van het waterschap Broekzijds naar de Stichting De Utrechtse Molens.

Na een aantal jaren in minder goede staat te hebben verkeerd, is in 2009 volop aan de molen gewerkt. Zo is inmiddels de binnenroede vervangen.

De molen heeft een zeer bijzonder wieksysteem; vanaf 1952 op beide roeden, na een roedebreuk een tijdlang op één en sinds 2009 weer op twee roeden: de fokwiek volgens Dekker, vaak abusievelijk 'Half-Verdekkerd' genoemd. Deze rond 1950 door A.J. Dekker toegepaste wiekvorm, door hem 'spleetwiek' genoemd, werd vooral in Rijnland regelmatig toegepast. Het leverde echter moeilijkheden op met Ir. P.L. Fauel, die octrooi had op de rond 1945 door hem ontwikkelde fokwiek. De met het door Dekker bedachte systeem uitgeruste molens moesten daarom op gerechtelijk bevel meestal worden voorzien van geheel dichte windborden, waardoor de fokwerking verdween en er slechts een stroomlijn overbleef.
Dit is de enige molen die dit verguisde systeem nog heeft.

Broekzijdse Molen, Abcoude, Foto's  Ton Koorevaar (22-6-2010).
Broekzijdse Molen, Abcoude, Foto: Piet Glasbergen (30-5-2012).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 27 juni 2015 Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Broekzijdse Molen, Abcoude home vorige pagina