Molen Windlust, Radewijk

Radewijk, Overijssel

Radewijkerweg 19
7791 RJ Radewijk
Johan Nijeboer / Wim de Goeijen
op afspraak te bezichtigen buiten evenementen om (beheerder J. Nijeboer 0523-216285)
winkelinformatie
geopend dinsdag, donderdag, vrijdag 09.00 - 13.00, zaterdag 09.00 - 15.00 waarbij op vrijdag en zaterdag ook vers brood en banket van eigen bakkerij
AKG lid

Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
inrichting

Twee koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; twee regulateurs; walsenstoel; luiwerk (op wind- of elektrische kracht); drie silo's; mengketel; klein koppel verticale stenen (elektrisch aangedreven); transportschroef.
In bijgebouw graanreiniger en silo's (capaciteit 135(!) ton).

Eenvoudige baard met accoladevormige rand, wit geverfd met smalle rode bies.

Kruilier met rondgaande ketting (elektrisch); kruirad (niet in gebruik)
Vlaamse blokvang; vangstok; pal

van belt en stelling: 3,00 m.
Binnenroede Oud-Hollands; buitenroede systeem Fauël met automatische remkleppen
Buurma ✉︎ 186 buiten 1987 1987 buiten aanw. 20,00
Gorter ✉︎ g.n. binnen 1950 1950 binnen aanw. 20,00
wiekverbeteringen

De buitenroede is sinds 1987 uitgerust met het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 119 1860 aanw. 04,95

geschiedenis

In 1861 werd er een molen gebouwd door Jan Antonie van Housselt. Nadat deze op 3 december 1868 door verdrinking overleed, werd de molen een tijd verhuurd aan mensen buiten de familie.

Op 4 juli 1877 verbrandde de korenmolen van Radewijk. Direct volgde herbouw, met het achtkant van een afgebroken oliemolen uit Oosterhesselen (Dr.). Het ietwat beroete achtkant wijst op een vroeger oliemolenverleden. In oliemolens werd (en wordt) het lijnzaad namelijk o.a. verwarmd op een zgn. vuister, hetgeen uiteraard enige roetvorming tot gevolg heeft.
Inwendig zijn in de onderste bintlaag sporen te zien van de vroegere wentelas (segmentvormige uitkepingen - zie foto hier onder). Dit is mede een bewijs dat dit vroeger een oliemolen was, en meer in het bijzonder een grondzeiler-oliemolen zoals er in de (overgeleverde) streek van herkomst nog een gestaan heeft. Het achtkant is vrij licht gebouwd en dat past wel bij een oliemolen (die nu eenmaal geen krachtpatser hoeft te zijn).

In 1907 werd de molen aangekocht door Jan Antonie ter Voorde, kleinzoon (van moederskant) van de eerste molenaar. Nadat hij in 1934 als gevolg van een ongeval het molenaarsvak niet goed meer kon uitvoeren, kwam zijn zoon Jan Gerhard op 17-jarige leeftijd op de molen; hij zou daar tot 2007 blijven doen. In 1986 kwam zijn schoonzoon J. Nijeboer in het bedrijf.

Nadat in 1937 één van de roeden was gebroken, liet Ter Voorde een ander exemplaar steken. Zo bleef de molen in bedrijf.
De in 1987 vernieuwde buitenroede is sindsdien voorzien van fokwieken met remkleppen en sinds 1991 is er een elektrisch aangedreven kruilier met rondgaande ketting.
Jan Gerhard ter Voorde overleed in november 2009 op 92-jarige leeftijd.

In oktober 2015 begon een flinke restauratie: beide roeden zijn gestreken en ook diverse andere onderdelen van de kap zijn naar beneden gehaald om daar te worden onderzocht.
Op 28 februari 2016 werd de geheel herstelde kap, compleet met de al gestoken en opgehekte buitenroede, weer geplaatst. Op 31 maart volgde de binnenroede. Niet lang daarna was de molen weer maalvaardig.

Deze beltmolen heeft hoge veldmuren en een vlucht van slechts 20 meter. De belt is 3 meter hoog, maar grotendeels vervangen door pakhuizen en andere bedrijfsruimten die het geheel een bedrijvig aanzien geven.
In deze dus tamelijk kleine molen is gewoekerd met de ruimte om alle werktuigen een plaats te kunnen geven. De maalzolder bevindt zich even beneden berghoogte, de steenzolder even er boven. Deze zolders zijn met elkaar verbonden via twee trappen die bij de toegangsdeur van de molenbelt uitkomen. De beltdeuren op het westen zijn dichtgemetseld en de veldmuren daar zwart geteerd om doorslaan te voorkomen.
Eén koppel blauwe stenen kan zowel op wind- als motorkracht worden aangedreven; de kunststeen wordt gebruikt om rogge te breken.
Nog een paar details: de koningspil is de oude steenspil van het vroegee koppel kantstenen uit de 'oliemolen-tijd; lange spruit en lange en korte schoren zijn van ijzer. De aanslagblokjes van de schuddebakken zijn delen van koeienpootbotten: dit is erg hard, een beetje vettig en slijt niet snel.
Blijkens de nummering is de bovenas afkomstig van één van de molens van de Zuidplaspolder onder Moordrecht. Dat is dan wel een voor deze molen bijzonder forse as. Wanneer deze as dan is gestoken, is nog niet helemaal duidelijk.

unieke eigenschap

Deze molen heeft vanouds deels een belt, deels een stelling en is dus moeilijk in te delen in het vaderlandse molenbezit