Molen Watermolen Bels, Mander

Mander, Overijssel

Zeer groot, fraai gelegen in beeklandschap

Bergweg 9
7663 TB Mander
Diverse molenaars bij toerbeurt
openingstijden
Zelfde openingstijden als Restaurant Watermolen Bels. Maaldemonstratie: iedere 2e en 4e zondag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.
fietsroute in de buurt van Watermolen Bels via fietsnetwerk.nl

hout
traditioneel

eigendomshistorie
De Stichting Het Overijssels Landschap, eigenaar sinds 1958, heeft haar bezittingen anno 2016 anders ondergebracht; bepaalde delen vallen nu onder de inmiddels opgerichte Stichting Landschap Overijssel.
geschiedenis
Deze watermolen werd omstreeks 1725 gebouwd als papiermolen. De molen en de bijgebouwen zijn opgetrokken uit zandsteen en vakwerk. Hendrik Meyer was de eerste papiermaker.
Toen de papiermakerij steeds minder opbracht, liet de weduwe Meyer na 1845 een tweede molen bouwen op de andere oever van de Mosbeek. Deze gebruikte ze voor het branden en malen van cichorei, een koffiesurrogaat dat werd gebruikt door mensen voor wie echte koffie te duur was. Men behielp zich eerst met aftreksels van eikels en gebrande rogge, maar door toevoeging van chichorei verbeterde smaak aanmerkelijk. De wortels van de chichorei-planten werden eerst in stukjes gesneden, gedroogd, gebrand en tot een bruin-zwart poeder vermalen.

In 1860 besloot haar zoon Frits de molen om te bouwen tot korenmolen. De molenkolk met stuwvijver werd in 1874 aangelegd.

In 1916 kocht Jannes Bels het gehele molencomplex en richtte het rechtergebouw in als korenmolen en verving het bovenslagrad door een turbine. In 1958 kocht de Stichting Het Overijssels Landschap het molencomplex, boerderijen en omliggende landerijen aan en liet de gebouwen grondig restaureren. De turbine maakte weer plaats voor een bovenslagrad.
Op de plaats van de oude papiermolen verrees in 1962 "Theeschenkerij Watermolen Bels".

toelichting naam
Altijd werd gesproken van 'de molen van Bels'. De Stichting Landschap Overijssel heeft anno 2016 gekozen voor de naam 'Watermolen Bels'.