Molen Oortmanmolen, Lattrop

Lattrop, Overijssel

Gemeente Dinkelland sectie L, nr, 835

Hoonhorst 2
7635 NW Lattrop
Hans Scheffer / Carolien Pikkemaat / Aad Breel / Jan Wieffer / Chiel Oortman
openingstijden
zaterdagen: 1 mei - 20 sept: 10.00 - 13.00 uur, 20 sept. - 30 april: 10.00 - 12.00 uur en op afspraak
1,-
Diverse meelproducten en ansichtkaarten
fietsroute in de buurt van Oortmanmolen via fietsnetwerk.nl

Houten achtkant, gedekt met riet, op houten onderbouw (bakstenen voet tot ca. 1 m.)

Eén koppel 16der en één koppel 15der blauwe stenen; regulateur;  buil; sleepluiwerk

versieringen

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'anno 1779' en daaronder 'Oortman-möl'

In het rietdek is het jaartal '1983' aangebracht.

Engels; kruirad
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Spoorwiel 105 kammen kammen
Steenschijflopen 31 en 33 staven
Overbrengingsverhouding 1 : 6,45 resp. 1 : 6,06

Beijk ✉︎ 51 binnen 2022 nog niet binnen 21,58
Beijk ✉︎ 52 buiten 2022 nog niet buiten 21,58
Buurma ✉︎ 130 binnen 1983 1983 binnen 2022 21,55
Buurma ✉︎ 129 buiten 1983 1983 buiten 2022 21,55
wiekverbeteringen

De molen heeft in Lattrop nooit een wiekverbetering gehad. Op de vorige locatie te Tjamsweer had deze molen op beide roeden zelfzwichting.

As ?, Nijmeegsche IJzergieterij
Nijmeegsche IJzergieterij
✉︎ ? 1982 1983 aanw. 05,75

R. van Houselt, Coevorden (1910) B.G. Wintels, Denekamp (1983)
eigendomshistorie

Op 7-12-1981 werd de Stichting Oortmanmolen eigenaar. Nadat zij toentertijd ook het molenrestant van Tilligte in bezit kreeg, heeft deze stichting in 1983 haar naam veranderd in 'Molenstichting Lattrop-Tilligte'.

geschiedenis

Deze molen werd in 1779 in Tjamsweer (thans een deel van Appingedam) gebouwd als oliemolen, in combinatie met een pellerij.

In 1910 werd de molen voor de sloop verkocht, naar Lattrop overgebracht en daar herbouwd als korenmolen. In 1911 nam Joh. Oortman de molen in bedrijf maar de aanschaf, in 1933, van een dieselmotor betekende het einde van het gebruik van windkracht. In 1941 volgde de onttakeling. De molenromp bleef dienen als behuizing van een malerij.

In de vroege jaren '80 werd serieus gepraat over herstel van deze molen en al snel viel een positief besluit. Al bij aanvang van deze restauratie, 1982, bleek dat van het achtkant (uit één geheel, met doorlopende stijlen dus) vrijwel niets meer bruikbaar was; er moest dus een nieuw achtkant worden gemaakt.
Dit werd een bijzonder gebeuren: omdat dit project voornamelijk uitgevoerd werd door jonge leerling-timmermannen, heeft molenmaker Wintels de nieuwe achtkantconstructie liggend laten bouwen! Dit scheelde in ieder geval heel veel werk op grotere hoogte, hetgeen met deze over het algemeen onervaren ploeg nadelig zou kunnen zijn.
Onnodig te zeggen dat, nadat het achtkant door een grote kraan overeind was gezet, de gehele constructie perfect in elkaar stak!

Vanwege de aanwezige malerij van de fam. Oortman heeft men bij die gelegenheid de molen twaalf meter verplaatst. Enige jaren na oplevering werd het voeghoutenkruiwerk vervangen door een Engels.

Na aldus te zijn herbouwd is de molen zeer geregeld op vrijwillige basis in werking gesteld waarbij vaak ook is gemalen.

Op 31 december 2019 ontstond 's morgens bij de molen brand, zeer waarschijnlijk als gevolg van vuurwerk. Iets na 12.00 uur kon de brandweer het sein 'Brand meester' geven. De schade bleef beperkt tot een deel van het rietdek van de romp en ook de kap.
Hiermee kwam de molen er aanzienlijk beter vanaf dan de Ceres te Bovenkarspel, die later diezelfde dag door vuurwerk zwaar beschadigd raakte.

De molen produceert momenteel voor diverse bakkers in de regio en wordt daarnaast ook als instructie/lesmolen gebruikt voor leerling-molenaars.

Eind 2021 werd duidelijk dat beide roeden aan vervanging toe waren. Nieuwe waren snel besteld en geleverd. Op 4 juli 2022 streek men de Buurma-roeden. Dat de molen met nieuwe roeden draait is een kwestie van tijd.

toelichting naam

De bouw van deze molen ter plaatse in 1910 gebeurde op initiatief van J. Oortman. Die familienaam hoort sindsdien bij deze molen.