't Zand, Noord-Holland
Naam Molen O-T
1756 CB 't Zand
Gemeente Schagen
Kadaster Gemeente Zijpe, sectie C, nr. 129
Eigenaar Stichting De Zijper Molens
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig
Bestemming Bemalen van de afd. O-T van de Zijpe- en Hazepolder (in- en uitmaler), thans op vrijwillige basis
Molenaar R. Brommer

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken
Wiekverbeteringen Deze molen heeft nooit een wiekverbetering gekregen.
klik voor meer info Pot2735buiten19351935?1976?23.04 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal
Inrichting IJzeren scheprad 4,90 m; breedte 0,41 m.; 20 bladen, op houten wateras
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd met wit afgebiesde krullen, met de opschriften 'D P' "O T"
Eigen website Molen O-T
Geschiedenis
Molen De O-T is een waarschijnlijk in de tweede helft van de 17de eeuw gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalde de ca. 395 ha grote afdeling O-T van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem en werd al in 1864 genoemd als uit- en inmaler.
Op de van 1600 daterende kaart van de Zijpe staan in deze omgeving aan weerszijden van de Middenegalementsloot twee wipmolentjes aangegeven. Vermoedelijk waren dit kleine particuliere molentjes en waren de polders O-T en O destijds grotendeels onbemalen en gemeen liggend met de boezem. In 1664 stond hier ter plaatse wel een molen, zodat moet worden aangenomen dat de polder O-T eerst later onder bemaling is gebracht. Ook stond toen iets ten noorden van deze molen, aan de andere zijde van de Middenegalementsloot, een molen voor de afdeling O. Volgens overlevering is deze laatste verbrand en niet meer herbouwd. In 1826 was hij in ieder geval niet meer aanwezig. Nadien werd deze afdeling via een grondduiker onder de Middenegalementsloot door bemalen door de afdeling O-T.

De afdeling O-T is tot 1966 uitsluitend op windkracht bemalen. In dat jaar is zij samengevoegd met de aangrenzende afdeling P-V en sindsdien wordt de combinatie bemalen door een elektrisch gemaal.

In 1967 ging de molen in eigendom over op de Stichting De Zijper Molens. In de jaren 1974-1980 volgde stukje bij beetje de restauratie en sindsdien wordt hij weer regelmatig in werking gesteld.
Bijna was het zover niet gekomen: tijdens de beruchte storm van 2 op 3 april 1973 sloeg de toen nog niet gerestaureerde molen op hol en kon ternauwernood worden voorkomen dat hij afbrandde.

Constructie
Het eiken achtkant staat zonder ondertafelement op merendeels hartgerichte penanten. In tegenstelling tot de meeste oude binnenkruiers zijn de achtkantstijlen hier enigszins gebogen, hetgeen aan de romp een fraaie lijn geeft. Boventafelement, rolvloer, kuip en kap zijn zo te zien al eens vernieuwd.
De woning in de molen is vermoedelijk niet vanaf het begin aanwezig geweest, maar pas in de 19e eeuw aangebracht.
De molen wordt aangeduid naar de polderafdelingen die hij kan bemalen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 1 januari 2013 | Gemeente