Molen De Hadel, Zaandam

Zaandam, Noord-Holland

De Hadel draaiend met “4 in top” op het zuidwesten.

Zaandam
Gemeente Zaandam, sectie A, nr. 1232
2 (bedenkelijk)
landschappelijke waarde
Niet bijzonder groot: de molen is helaas nogal ingesloten geraakt door de diverse uitbreidingen van de Zaanse Schans. Evenwel passeren dagelijks vele toeristen en anderen deze molen op zeer korte afstand dus valt dit molentje toch wel op!

Zeilenmakerspad
1509 BZ Zaandam
Matthijs Ero / Job de Groen
075-6168218

Ondertoren gedekt met hout
Bovenhuis gedekt met hout; groen geverfd

Open houten scheprad buiten de molen

Zetelkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang. Vangbalk met haak.; vangstok. Trekvang.

Onderbonkelaar 12 kammen
Onderwiel 46 kammen

Saendijck ✉︎ g.n. binnen 1982 1982 binnen aanw. 8,05
Saendijck ✉︎ g.n. buiten 1981 1982 buiten aanw. 8,05
wiekverbeteringen

Op zijn voor-vorige locatie is deze kleine molen uitgerust geweest met zelfzwichting op beide roeden (daarnaast ook zelfkruiing). Dit alles moet verdwenen zijn in 1957.

Saendijck ✉︎ g.n. 1989 1989 aanw. ?

onb.

De Stichting De Zaanse Schans is eigenaar sinds 1968

geschiedenis

Deze molen is van oorsprong afkomstig uit Midwoud en daar gebouwd voor onderbemaling van een deel van het grote waterschap De Vier Noorder Koggen. Het stond ten noorden van Midwoud, bij het gehucht Broerdijk, even ten oosten van de spoorlijn Hoorn-Medemblik. Op deze plaats staat op een kaart uit 1879 al een molen aangegeven.
Al vóór 1929 was het poldertje met een ander poldertje samengevoegd tot de ongereglementeerde Gecombineerde polder welke bemalen werd door drie grote weidemolens. Deze molen was hiervan de noordelijke, de zuidelijke stond even ten noordwesten van Midwoud en de westelijke was al vóór 1929 door een elders geplaatste windmotor vervangen.

In 1947 werd voor de bemaling van het gebied een elektrisch gemaaltje gebouwd en als gevolg het zuidelijke molentje gesloopt. De windmotor is nog een tijd in gebruik gebleven en het noordelijke molentje is, na in verval te zijn geraakt, gekocht door dominee Verdonk te Benningbroek. Deze nazaat van de bekende Zaanse molenbouwer Hendrik Verdonk (degene die de waaierpomp écht bruikbaar maakte) liet hem eind 1957 afbreken en in het daaropvolgende jaar in de tuin van de pastorie te Benningbroek herbouwen.

Een aantal jaren later volgde overdracht aan de Stichting De Zaanse Schans. Deze liet het molentje in 1968 aan de Zaanse Schans herbouwen met als functie: het doorspoelen van de sloten in dit gebied. Voor dit doel dient "De Hadel" tot de dag van vandaag.

Constructie
Molenmaker Wagenmaker uit Oostwoud heeft indertijd de toen afgelegen molen volautomatisch werkend gemaakt. Op beide roeden is toen zelfzwichting aangebracht die via een doorboorde bovenas instelbaar en bedienbaar was. Ook is toen de oorspronkelijke staartconstructie bestaande uit een staartbalk met schoren door een ijzeren staartconstructie met houten windvaan vervangen. Deze staartconstructie was in principe overeenkomstig die van de ijzeren windmotoren en bestond eveneens uit twee vanen. De hoofdvaan stelde de molen op de wind en de haaks hierop staande kleinere zijvaan diende als stormbeveiliging. Bij te grote windsterkten draaide bij het bovenkot met wiekenkruis uit de wind waardoor de molen tot stilstand kwam.
Het onderwiel is afkomstig uit de voormalige specerijmolen Het Indisch Welvaren te Zaandam.

De naam van de molen is de oude benaming van de Kalverpolder waarin de Zaanse Schans is gelegen.