Zuidschermer, Noord-Holland
Naam Poldermolen M
Ligging Zuidervaart 68
1847 LL Zuidschermer
Gemeente Schermer
Kadaster Gemeente Schermer, sectie A, nr. 247
Monumentennummer 33115
Landsch. waarde Bijzonder groot. De omgeving behoort tot de fraaiste van Noord-Holland met rondom grasland
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bestemming Bemalen van Polder M van waterschap de Schermer op vrijwillige basis
Molenaar D.J. Braay

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken
Kruiwerk 56 houten rollen; binnenkruirad met 24 spaken
Vang Vaste stutvang uit drie stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal
Inrichting Houten vijzel Ĝ 1,94 m.
Afkomstig uit Ondermolen 16 voorganger, Zuidschermer
Geschiedenis
Poldermolen M is een in 1635 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalt de 300 ha. grote afdeling Polder M van de Schermer op de Zuidervaart, die deel uitmaakt van de Schermerbinnenboezem.

De molen is in de tweede helft van de 19e eeuw vervijzeld en in 1926 buiten bedrijf gesteld. Nadien is de voorboezem gedicht en tot weiland gemaakt.

In 1970 is hij draaivaardig gerestaureerd, bij welke restauratie ook het nog oorspronkelijke wooninterieur werd betrokken. In 1989 werd de fundering van de molen gerestaureerd en in 1999 de voorwaterloop.

In het voorjaar van 2002 werd bekend dat een subsidie was toegewezen door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het VSB-fonds, bestemd voor het restaureren van alle 11 molens van de Schermer.
Voor Poldermolen M betekende dit een nieuwe houten vijzel, opvullen van de verbindingen van het achtkant met kunsthars, het bestaande schijfloop afhangen en vijzelwiel en onderbonkelaar van nieuwe kammen voorzien. De waterlopen waren enkele jaren geleden al gerestaureerd waarbij de vijzelkom naar beneden toe is verlengd en er een kroosbrug is gemaakt. De vijzel staat nu in het water maar de verbindingssloot naar de Zuidervaart moet nog worden open gegraven zodat ook deze molen voorlopig niet kan malen.

In tegenstelling tot alle andere molens van de Schermer heeft de kap geen rechte maar ronde kapspanten waardoor deze een bolle vorm heeft. Ook de baard wijkt af van andere Schermermolens. Aangenomen wordt dat deze kap grotendeels afkomstig is van een Beemstermolen.
De molen wordt aangeduid naar de polderafdeling die hij kan bemalen.

Laatst bijgewerkt: maandag 20 januari 2014 | Eigenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Poldermolen M, Zuidschermer home vorige pagina