Schermerhorn, Noord-Holland
Naam Ondermolen C
Gemeente Schermer
Kadaster Gemeente Schermer, sectie Q, nr. 167 (?)
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig (zie 'Aanvullingen')
Bestemming Bemalen van het waterschap de Schermer (2e en 3e trap), thans op vrijwillige basis; woning
Molenaar Coen Rood

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken
Kruiwerk 56 ijzeren rollen; binnenkruirad met 16 spaken
Vang Vaste stutvang uit drie stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal
Inrichting Houten vijzel; woning met authentieke indeling met spilkast en bedsteden.
Vijzelwiel 31 kammen, steek 16 cm.
Afkomstig uit Bovenmolen bij Rustenburg, nr. 7, Rustenburg
Geschiedenis
Ondermolen C is een waarschijnlijk omstreeks 1635 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij is een van de twee ondermolens van een groep van voorheen vier molens, die in twee trappen de binnenboezem van de Schermer afmaalde op de Schermerboezem. Oorspronkelijk was deze molen één van de twee middelmolens van een driehoog malende gang schepradmolens. Deze gang werd in 1850 veranderd in een tweehoog malende gang vijzelmolens.

In 1926 is de molen buiten bedrijf gesteld. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is hij nog weer voor enige tijd in gebruik geweest.

In 1968 vond restauratie plaats waarbij onder andere een nieuwe houten vijzel werd geplaatst. Sindsdien was de molen weer af en toe in bedrijf, en soms ook malend.

In het kader van het grote project om alle bestaande Schermermolens maalvaardig te maken hoefde aan deze molen relatief weinig te gebeuren: de bestaande houten vijzel werd verduigd en verder moest alleen het rietdek flink worden bijgewerkt. Dit werd in maart 2006 voltooid.
Over de naam:
De molen werd, ter onderscheiding van de talrijke buurmolens, aangeduid met een letter. Hier was de aanduiding 'C' overigens verwarrend, want poldermolen C lag vrijwel tegenover deze molen, hemelsbreed dus opvallend dichtbij!
Overige wetenswaardigheden:
In de tussenboezem is een overstort gemaakt. In de praktijk maalt deze molen vrijwel altijd in circuit.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 24 oktober 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Ondermolen C, Schermerhorn home vorige pagina