Schermerhorn, Noord-Holland
Naam Bovenmolen E
1636 VK Schermerhorn
Gemeente Schermer
Kadaster Gemeente Schermer, sectie Q, nr. 168
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig
Bestemming Bemalen van het waterschap de Schermer (hoogste trap), thans op vrijwillige basis; woning
Molenaar Aart Dorst

Kruiwerk 56 ijzeren rollen; binnenkruirad met 16 spaken
Vang Vaste stutvang uit drie stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal
Inrichting Houten vijzel Ø 2,00 m.
Woning met grotendeels authentieke indeling met spilkast en bedsteden
Vijzelwiel 31, steek 17 cm.
Zeer eenvoudige baard, zwart geteerd, zonder opschrift
Afkomstig uit Bovenmolen achter Oudorp, nr. 2, Oterleek
Geschiedenis
Bovenmolen E is hier in 1636 gebouwd; daarvoor maakte deze molen enige jaren deel uit van een uit vier molens bestaande tweegang, die bij Rustenburg stond. Die gang was eind 1633, begin 1634 daar geplaatst.

Met de Ondermolens C en D en (de in 1936 afgebroken) Bovenmolen F maalde deze molen vanaf 1850 tweehoog op de Schermerboezem. Tot 1850 stonden hier namelijk ook twee ondermolens, de A en B, die toen voor afbraak werden verkocht. Geprobeerd werd namelijk, of het mogelijk was van de viertraps- een drietrapsbemaling te maken. Kennelijk was dit geen succes, want het bleef beperkt tot deze groep.

Bovenmolen E werd in 1926 buiten bedrijf gesteld maar is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nog weer voor enige tijd in gebruik geweest.

In 1968-1969 vond restauratie plaats waarbij onder andere een houten vijzel werd geplaatst. Deze werd in 1993 vervangen door een stalen exemplaar, dat echter qua constructie volstrekt niet voldeed.

In het kader van de grote restauratieronde voor alle Schermermolens is ook deze onderhanden genomen: beide roeden werden gerepareerd en van een minder vlakke zeeg voorzien, enige stukken ondertafelement en vier velden riet vernieuwd. Heel belangrijk: de niet functionerende stalen vijzel werd weer vervangen door een houten exemplaar.
De molen werd, ter onderscheiding van de talrijke buurmolens, aangeduid met een letter.

Laatst bijgewerkt: maandag 20 januari 2014 | Eigenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Bovenmolen E, Schermerhorn home vorige pagina