Rustenburg, Noord-Holland
Naam Strijkmolen L
1842 EL Oterleek
Gemeente Schermer
Monumentennummer ??
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bedrijfsvaardigheid Draaivaardig
Bestemming Vh. bemalen van de Ver. Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Rens Bounovrie

Vlucht 23,60 m., (vh. ca. 24,40 m.)
klik voor meer info Pot????194524.40c m.
klik voor meer info Pot1818buiten19001930c194124.30c m.
klik voor meer info Pot0988binnen18761876194124.50c m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.027618611861?aanw.-
Kruiwerk 62 houten rollen; binnenkruirad met 12 spaken
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met klos; vangstok; scharnierende stut tegen achteruitlopen
Inrichting Binnenwerk grotendeels verdwenen. Woning in de molen.
Overbrengingen Bovenwiel 54 kammen, steek 15 cm.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig
Strijkmolen L is een in 1627 gebouwde achtkante binnenkruier.

De molen werd in 1838 vervijzeld en had voorheen een begane grondvloer die ter plaatse van de vijzel op hoger niveau was gelegd, evenals dit het geval was bij Strijkmolen K.
Na de buitenbedrijfstelling in 1941 zijn de gaande werken verwijderd en de waterlopen gedicht. In datzelfde jaar werd het wiekenkruis verwijderd en beschikbaar gesteld voor de polder Berkmeer te Obdam; de molen daar werd toen, na jaren onttakeld te zijn geweest, vanwege de oorlogssituatie weer maalvaardig gemaakt.

Strijkmolen L stond vervolgens tot 1958 zonder roeden; in dat jaar werd de molen uitwendig gecompleteerd door het aanbrengen van een nieuw wiekenkruis.

Na jarenlange stilstand werd op initiatief van enige Schermermolenaars en met veel medewerking van de bewoners, de omgeving van de molen verbeterd door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken, waarna het gaande werk in de kap geinspecteerd en weer draaivaardig gemaakt werd. Sinds september 2002 draait de molen regelmatig.

Inmiddels zijn er nog meer plannen: in voorbereiding op maalvaardig restaureren is de kolk aan de zuidkant (oude Schermerboezem) bij de drie strijkmolens weer opengegraven en geeft een mooie indruk hoe het er vroeger moet zijn geweest. Ook is de kap rechtgezet en voorzien van nieuw riet.

N.B. Een uitvoerig verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens van de Raaksmaatsboezem is te lezen bij Strijkmolen E.
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een letter.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 21 januari 2014 | Eigenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Strijkmolen L, Rustenburg home vorige pagina