Rustenburg, Noord-Holland
Naam Strijkmolen K
1842 EL Oterleek
Gemeente Schermer
Monumentennummer ??
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bedrijfsvaardigheid Draaivaardig
Bestemming Vh. bemalen van de Ver. Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Nico Vendel

klik voor meer info Bremer0122binnen19681968?aanw.24.20 m.
klik voor meer info Bremer0123buiten19681968?aanw.24.20 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.016218621862?aanw.-
Kruiwerk 52 houten rollen; binnenkruirad met 12 spaken
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met klos; vangstok; scharnierende stut tegen achteruitlopen
Inrichting Binnenwerk nog compleet aanwezig, incl. vijzel. Woning in de molen.
Vijzelwiel 27 kammen, steek 17 cm.
Strijkmolen K is een in 1627 gebouwde achtkante binnenkruier.

De molen is in 1831 vervijzeld en had tot in 1979 ter plaatse van de vijzel een op hoger niveau gelegde begane grondvloer. Dit hield verband met de relatief hoge ligging van de grote vijzel bij de wat lage ligging van de molen ten opzichte van de naar verhouding hoge boezempeilen.
Hoewel de vijzel nog aanwezig is, zijn zowel voor- als achterwaterloop gedicht.

Na jarenlange stilstand is op initiatief van enige Schermermolenaars, met veel medewerking van de bewoners, de omgeving van de molen verbeterd door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken, waarna het gaande werk in de kap geinspecteerd en weer draaivaardig gemaakt werd. Sinds september 2002 draait de molen weer regelmatig.

In 2009 is de kap rechtgezet en van nieuw riet voorzien.
Begin 2011 is de molen totaal onder handen genomen: nieuw ondertafelement, weeg en een nieuwe woning in oude stijl. Ook werd de houten brug naar de molen toe vervangen en is vrijwel iedere boom in de omgeving verdwenen.
Al eerder was de kolk aan de zuidkant (oude Schermerboezem) weer opengegraven en geeft op die manier een mooie indruk hoe het er vroeger geweest moet zijn.

N.B. Een uitvoeriger verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens is te lezen bij Strijkmolen E.
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een letter.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 21 januari 2014 | Eigenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Strijkmolen K, Rustenburg home vorige pagina