Rustenburg, Noord-Holland
Naam Strijkmolen I
1842 EL Oterleek
Gemeente Schermer
Kadaster Gemeente Schermer, sectie L, nr. 232
Eigenaar Schermer Molens Stichting sinds 1-01-2014
Bedrijfsvaardigheid Draaivaardig
Bestemming Vh. bemalen van de Ver. Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Nico Vendel

Constructie
Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.
klik voor meer info Bremer0125binnen19681968?aanw.24.50 m.
klik voor meer info Bremer0124buiten19681968?aanw.24.50 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.029718641864?aanw.-
Kruiwerk 63 iepenhouten rollen; binnenkruirad met 12 spaken
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met klos; vangstok; scharnierende stut tegen achteruitlopen
Inrichting Spil, onderbonkelaar en bovenschijfloop zijn aanwezig, de vijzel is verwijderd. Woning in de molen.
Vijzelwiel niet meer aanwezig.
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift
Voorganger Strijkmolen I voorganger 2, Rustenburg
Geschiedenis
Strijkmolen I werd in 1864 gebouwd. Hij verving een molen die in de nacht van 4 op 5 februari 1863 door blikseminslag verbrandde. Die voorganger was in 1843 als vijzelmolen gebouwd, nadat een andere voorganger in 1826 was verbrand. Tussen 1826 en 1843, 17 jaar lang, stond er tijdelijk dus geen molen op de plaats van Strijkmolen I. De allereerste strijkmolen hier dateerde, evenals de nog aanwezige buurmolens, uit 1627.

N.B. Een uitvoeriger verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens is te lezen bij Strijkmolen E.

Na jarenlange stilstand is op initiatief van enige Schermermolenaars, met veel medewerking van de bewoners, eerst de omgeving van de molen verbeterd door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken, waarna het gaande werk in de kap geinspecteerd en weer draaivaardig gemaakt werd. Sinds september 2002 draait de molen weer regelmatig.

De kolk aan de zuidkant (oude Schermerboezem) is bij deze drie strijkmolens weer opengegraven en geeft een mooie indruk hoe het er vroeger moet zijn geweest
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een letter.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 3 oktober 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Strijkmolen I, Rustenburg home vorige pagina