Oude Niedorp, Noord-Holland
Ligging Molenpad 1

klik voor meer info Pot1675binnen18931930aanw.20.80 m.
klik voor meer info Pot1676buiten18931930aanw.21.35 m.
klik voor meer info Schretlen & Co, D.A.???aanw.-
Vang Deels vaste, deels losse stutvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; pal (ijzer)
Inrichting Twee koppel 16der kunststenen (op halfzolder); twee regulateurs; steenkraan; sleepluiwerk
Bovenbonkelaar 28 kammen, steek 10 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 8,17 / 1 : 7,74
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift "De Hoop anno 1641"

In de molen enige inkrassingen met onder meer het jaartal '1641'.
Geschiedenis
Molen De Hoop is een zeer waarschijnlijk in 1641 gebouwde achtkante bovenkruier. Blijkens een van het begin van de 17de eeuw daterende kaart stond een op deze plaats of vlak daarbij een standerdmolen. Waarschijnlijk is in 1641 de toenmalige molen door de huidige vervangen.

Vanaf ongeveer 1785 tot 1901 is de molen in bezit geweest van de familie De Geus. In dat laatste jaar ging de molen in eigendom over aan de familie Slijboom.

Nadat eerst al een koekenbreker in de molen was aangebracht werd in 1916 een hulpmotor aangeschaft. Deze werd opgesteld in een nabij de molen gebouwd schuurtje en werkte door middel van een ondergronds tussendrijfwerk op de maalstenen in de molen.
De windmolen is tot 1961 in bedrijf geweest; vervolgens is het gehele maalbedrijf beëindigd, waarna de molen in 1962 verkocht is aan de toenmalige gemeente Oude Niedorp.

In het voorjaar van 2000 kon werd er na bijna veertig jaar weer graan gemalen.

Eind 2013 stond de molen zonder staart; kennelijk wordt aan herstel gewerkt.

Constructie
Het grenen achtkant staat zonder ondertafelement op nogal ver naar buiten geplaatste penanten en heeft een boventafelement met blokkeelconstructie.
Oorspronkelijk is de molen gebouwd met slechts een veldkruis per veld, maar later verstijfd met nog een extra veldkruis in ieder veld.
De kap kruit op houten rollen, in een kuip waarin oorspronkelijk keerschijven aanwezig waren. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, heeft deze molen geen op de voeghouten gelegde middelbalk maar twee halve middelbalkstukken die in de voeghouten zijn gewerkt, welke staartconstructie zeer oud is.
In ieder plooistuk van het bovenwiel zijn drie inkepingen te zien, hetgeen er op wijst dat het wiel zeer oud is en in een ver verleden als spaakwiel is gemaakt (en later verbouwd tot stropwiel).
De twee koppel maalstenen bevinden zich, beide voorzien van een regulateur, op de begane grond op een maalstoel.
Vanaf 1916 konden de stenen ook door een in een schuurtje bij de molen geplaatste motor konden worden aangedreven. De aandrijfas daarvan liep door een koker van de motor naar de molen en bracht via een haakse overbrenging en een verticale spil met schijfloop het spoorwiel in beweging. Van deze hulpaandrijving is nu alleen nog laatstgenoemde spil aanwezig. Aan de koningspil is te zien dat er vroeger ook een door de molen in beweging gebracht luiwerk aanwezig was.

Ingezonden door Arie Hoek.

Laatst bijgewerkt: zondag 8 december 2013 | Bedrijfsvaardigheid

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Oude Niedorp home vorige pagina