Medemblik, Noord-Holland
De Herder
klik voor meer info Jongertg.n.buiten19891989aanw.25.00 m.
klik voor meer info Hoogovens (BVG)000219891989aanw.-
76 ijzeren rollen; kruirad
Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak, vangstok; kneppel; pal
Twee koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; steenkraan; buil en mengketel (beide elektrisch aangedreven)
Steenschijven 31 staven
van de stelling: 3,40 m.
Op de bovenas is het volgende rijmpje ingegoten:
Tussen Jisp en Wormer olie geslagen
Daarna naar Willeskop gedragen
Nu ben ik in mijn schik
en maal ik graan in Medemblik.
Geschiedenis
Deze molen werd in 1988 gebouwd op de plaats, waar tot 1947 een korenmolen stond. Dat was een molen met een lang verleden: reeds in 1555 was er op die plaats sprake van een korenmolen.

Voor de bouw van de huidige molen werd gebruik gemaakt van het achtkant van deĀ onttakelde korenmolen De Herder te Willeskop (Ut.) die op de nominatie stond om te verdwijnen. Dat achtkant was in 1904 te Willeskop neergezet maar stond daarvoor als oliemolen De Herder, anno 1695, te Jisp. Het achtkant staat thans te Medemblik dus op zijn derde locatie.
De molen werd in 1990 door prins Claus geopend en is sindsdien regelmatig in bedrijf, waarbij ook wordt gemalen.
Aanvullingen

Het achtkant van deze molen is afkomstig uit Willeskop (Utr.) waar de molen al "De Herder" heette. Dat achtkant was daar ook niet nieuw, maar afkomstig uit Jisp (NH) en werd daar al "De Herder" genoemd. Ofwel: de naam is twee keer meeverhuisd.
De Herder, Medemblik, Foto: J. Kruithof (08-06-2011)
De Herder, Medemblik, Foto: Toby de Kok (26-08-2006).
De Herder, Medemblik, De zichtbaar forsere voorganger van de huidige molen.  Foto: J. Groot, 26-01-1930. Opname uit de verzameling van Nico Jurgens.

Laatst bijgewerkt: donderdag 27 september 2012 | Constructie Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Herder, Medemblik home vorige pagina