Molen De Woudaap, Krommeniedijk

Krommeniedijk, Noord-Holland

Bijzonder groot

Woudaappad 2
1562 GW Krommenie
F. Rol

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde gepotdekselde planken.

Stalen vijzel, Ø 2,00 m.
Woning in de molen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift.

Op de windpeluw stond voorheen vermeld: "de Woudaap". Thans is die vermelding verwijderd en dit onderdeel volgens Zaanse traditie blauw geverfd met 'donderkoppen'.

Engels; 41 ijzeren rollen (1962, daarvoor houten rollen). Binnenkruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Onderbonkelaar 36 kammen
Vijzelwiel 44 kammen, steek 12,0 cm.

Pot ✉︎ 1615 binnen 1891 1926c binnen 1981 25,30
Pot ✉︎ 1616 buiten 1891 1926c binnen 1981 25,30
wiekverbeteringen

In 1981 werd, bij de vernieuwing van het wiekenkruis, het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden aangebracht.
In oktober 2017 is dat weer teruggebracht tot Oud-Hollands.

Schretlen & Co, D.A. ✉︎ 131 1864 1864? aanw.

geschiedenis

Molen De Woudaap is een in of kort na 1651 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalde de 710 ha. grote Krommenieër-Woudpolder op de Schermerboezem.

Op 14 maart 1651 werd octrooi verleend tot bedijking van een veenachtig gebied, dat nadien de polder 't Woud zou worden genoemd. In het zuiden grensde deze polder aan de polder Krommenie die ongeveer gelijktijdig ontstond en eveneens werd bemalen door een achtkante molen. Deze molen, De Pulp genaamd en vermoedelijk later veranderd van binnenkruier tot buitenkruier, was in 1864 nog uitgerust met een scheprad. Hij stond ca 1,25 km ten zuiden van de Woudaap, ook aan de Nauernasche Vaart. In 1877 werd hij afgebroken en verrees op zijn plaats een stoomvijzelgemaal dat later werd geëlektrificeerd en van een pomp voorzien.

De Woudaap werd intussen steeds goed onderhouden: opvallend vroeg, 1916, werd de houten vijzel al vervangen door een ijzeren exemplaar.

Nadat reeds eerder overeenkomsten tot wederzijdse bijstand waren afgesloten, volgde met ingang van 1 januari 1948 samenvoeging van beide polders tot de Krommenieër-Woudpolder.

Tot omstreeks 2000 was deze molen zeer frequent voor de bemaling in bedrijf; sindsdien gaat dit op vrijwillige basis.

In december 2008 begon een forse herstelbeurt: de stalen vijzel geheel gereviseerd; ook heeft men de woning uitgebroken om die daarna in oude stijl te reconstrueren.

Inmiddels is het uiterlijk van deze molen licht gewijzigd: de windpeluw is niet langer creme geschilderd, maar 'verzaanst', dus blauw met schapewolken. Ook is de baard tegenwoordig egaal donkergroen en het bouwjaar dus verdwenen.

In 2017 kreeg de molen een geheel nieuwe ophekking. De fokken werden verwijderd en de molen kreeg Oud-Hollands terug.
In april 2020 begon de rietdekker met de vervanging van het rietdek op het achtkant.