Krommeniedijk, Noord-Holland
Naam De Woudaap
Kadaster Gemeente Uitgeest, sectie G, nr. 141
Eigenaar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Bestemming Bemalen van de Krommenieër-Woudpolder; thans op vrijwillige basis
Molenaar F. Rol

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde gepotdekselde planken.
Wiekenvorm Systeem Fauel met steekborden op beide roeden
klik voor meer info Pot1615binnen18911926c198125.30 m.
klik voor meer info Pot1616buiten18911926c198125.30 m.
klik voor meer info Schretlen & Co, D.A.013118641864?aanw.-
Kruiwerk Engels met 41 rollen; binnenkruirad
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Stalen vijzel, Ø 2,00 m.
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, zonder opschrift.

Op de windpeluw stond vermeld: "de Woudaap". Thans is dit onderdeel volgens Zaanse traditie blauw geverfd met 'donderkoppen'.
Geschiedenis
Molen De Woudaap is een in of kort na 1651 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalt de 710 ha grote Krommenieër-Woudpolder op de Schermerboezem.

Op 14 maart 1651 werd octrooi verleend tot bedijking van een veenachtig gebied, dat nadien de polder t Woud zou worden genoemd. In het zuiden grensde deze polder aan de polder Krommenie die ongeveer gelijktijdig ontstond en eveneens werd bemalen door een achtkante molen. Deze molen, De Pulp genaamd en vermoedelijk later veranderd van binnenkruier tot buitenkruier, was in 1864 nog uitgerust met een scheprad. Hij stond ca 1,25 km ten zuiden van de Woudaap, ook aan de Nauernasche Vaart. In 1877 werd hij afgebroken en verrees op zijn plaats een stoomvijzelgemaal dat later werd geëlektrificeerd en van een pomp voorzien.

Nadat reeds eerder overeenkomsten tot wederzijdse bijstand waren afgesloten, volgde met ingang van 1 januari 1948 samenvoeging van beide polders tot de Krommenieër-Woudpolder.

Tot omstreeks 2000 was deze molen zeer frequent voor de bemaling in bedrijf; daarna werd dit minder, al wordt de molen nog steeds regelmatig in werking gesteld.

In december 2008 werd begonnen met een forse herstelbeurt: de stalen vijzel wordt geheel gereviseerd; verder is de woning in de molen geheel uitgebroken om daarna in oude stijl te worden gereconstrueerd.

Inmiddels is het uiterlijk van deze molen licht gewijzigd: de windpeluw is niet langer creme geschilderd, maar 'verzaanst', dus blauw met schapewolken. Ook is de baard tegenwoordig egaal donkergroen en het bouwjaar dus verdwenen.
Trivia:
De molen 'De Woudaap' in de bekende jeugdboekenserie 'De Kameleon' heeft zijn naam vermoedelijk te danken aan deze molen. Hotze de Roos (1909 - 1991), schrijver van de serie, woonde van 1934 tot zijn dood in Krommenie en moet dŽze Woudaap beslist hebben gekend. Dat die andere Woudaap een fantasiemolen was, een stellingpoldermolen, doet er eigenlijk niet toe. Hoewel: in Langweer staat een stellingpoldermolen!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 augustus 2012 | Versiering

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Woudaap, Krommeniedijk home vorige pagina