Alkmaar-Koedijk, Noord-Holland
Naam De Sluismolen
Ligging Oude Helderseweg 85A
1817 BJ Alkmaar
Gemeente Alkmaar
Kadaster Gemeente Alkmaar, sectie H, nr. 614
Monumentennummer 7235
Landsch. waarde Groot; na gedurende jaren nogal ingegroeid te zijn geraakt, is er in 2005 veel verbeterd, met name aan de oostkant.
Eigenaar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Bestemming Bemalen van de Sluispolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar Andreas de Vos

Wiekenvorm Systeem-Faul met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Totaan de brand van 2001 had deze molen geen wiekverbetering ondergaan. Bij de grote restauratie na de brand werd deze molen op beide roeden voorzien van het systeem-Faul (fokwieken) met steekborden.
klik voor meer info ?g.n.binnen??1962?21.20 m.
klik voor meer info Bremer0052binnen19621963/2002aanw.21.20 m.
klik voor meer info Bremer0053buiten19621963/2002aanw.21.20 m.
klik voor meer info Gieterij Hardinxveld009820022002aanw.05.42 m.
klik voor meer info De Prins van Oranje098518751875?2001-
Vang Vaste stutvang uit vier stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal
Inrichting IJzeren scheprad (fabr. Vaags) in de molen, 4.60 m.; breedte 0.40 m.
Onderschijfloop 18 staven (vh. 21)
Onderwiel: 73 kammen (vh. 70)
Overbrengingsverhouding: 1,96 : 1 (vh. 1,61 : 1)
Molenmaker Onbekend (1575)
Fa's. Anbo, Poland, Vaags (2002)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften '1732' '2002'
Eigen website De Sluismolen
Voorganger Sluispolder, De Sluismolen voorganger, Koedijk (v/h Bergen)
Geschiedenis
De windbemaling moet in dit gebied al in de eerste helft van de 16de eeuw zijn ingevoerd. Op een kaart uit omstreeks 1540 staat op ca. 0,4 km ten zuiden van de huidige molen een wipmolentje aangegeven. Het noordelijke deel van de huidige Sluispolder was toen naar het schijnt nog niet onder bemaling gebracht, hetgeen een verklaring zou kunnen zijn voor de oorspronkelijk zuidelijker gelegen standplaats. In deze situatie zal verandering zijn gekomen als gevolg van de droogmaking van de Egmonder- en Bergermeer rond 1565. Op een kaart uit het midden van de 17de eeuw staat de molen als binnenkruier aangegeven op de huidige noordelijker gelegen plaats.
Uit de constructie kan worden afgeleid dat de molen na te zijn gebouwd ooit weer een keer geheel gedemonteerd moet zijn geweest en daarna weer herbouwd.
Verder vertoont hij kenmerken die op een vrij hoge ouderdom wijzen. Het is mogelijk dat de huidige molen nog op de zuidelijker gelegen plaats is gebouwd, maar later noordwaarts is verplaatst. Bij die gelegenheid moet dan de onderste bintlaag zijn aangebracht.

De molen is tot 1926 in vol bedrijf geweest. In dat jaar werd een Ericsson-installatie (elektrische hulpaandrijving d.m.v. schijfloop op het scheprad) aangebracht, waarna van de windkracht weinig gebruik meer is gemaakt. Omdat in 1944 de stroomvoorziening dreigde uit te vallen is de molen toen weer maalvaardig gemaakt. Dit duurde evenwel maar kort: vanweg een onbetrouwbare roede werd de molen snel weer buiten bedrijf gesteld.

In 1948 werd het scheprad vervangen door een elektrisch aangedreven vijzel. Vervolgens sleet de molen zijn dagen jarenlang als weekendverblijf en statische molen. Slechts bij uitzondering ging het wiekenkruis even rond, als de molen nodig was als seinmolen voor de Schermerboezem.

Pas in de loop van de jaren '80 werd de molen weer regelmatig in bedrijf gesteld door vrijwillige molenaars, evenwel in niet-maalvaardige staat. Geleidelijkaan werd de molen in eigen beheer opgeknapt en raakte in steeds betere staat.

In de nacht van 17/18 november 2001 ging het goed mis, toen de molen door brandstichting zwaar beschadigd werd. De eigenaar, het waterschap Het Lange Rond, nam de herbouw snel ter hand: iets meer dan een jaar later stond er een maalvaardige molen.
Het achtkant kon na de brand nog worden gebruikt; de kap moest grotendeels worden vernieuwd; alleen penbalk en windpeluw zijn na de brand hergebruikt, evenals de maanijzers en de sabel van de vang. De bovenas was zwaar aangetast en brak, eenmaal gestreken, in drie stukken. Daarentegen hoefden de Bremer-roeden alleen maar te worden gerepareerd.
Jammer genoeg werd de inmiddels antiek te noemen elektrische Ericsson-installatie uit 1926 bij de brand totaal vernield. Het was de allereerste (en dus oudste) in Nederland. De oude seinlamp, tot 1981 verplicht in de molen aanwezig, bleef wl bewaard.

Laatst bijgewerkt: donderdag 20 maart 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Sluismolen, Alkmaar-Koedijk home vorige pagina