Heemstede, Noord-Holland
Groenendaalse Molen
Gedekt met horizontale delen, wit geverfd; op deels houten en deels stenen onderbouw
Gedekt met losanges
Neutenkruiwerk (neuten aan de overring!); kruihaspel
IJzeren hoepelvang; vangbalk met duim; vangstok
Stalen rechtse vijzel (aangedreven door de 'omgekeerde' zijde van de onderbonkelaar), op wind- of elektrische kracht.
van de stellingen: 4,80 en 7,60 m.
Geschiedenis
Over het hoe en waarom van dit molentje zijn de meningen verdeeld. Of het ooit gebouwd is om de landerijen van de steenrijke industrieel Hope te voorzien van water, is niet helemaal duidelijk. Op dit terrein stond van 1780 tot ca. 1850 één van de eerste stoommachines van Nederland.
Feit is, dat het molentje naast deze 'vuurmachine' al met het huidige uiterlijk staat afgebeeld op een tekening uit 1781. Ook op een prent uit 1847 komt het voor.
Sommigen twijfelen of dit molentje ooit voor een serieus doel gebouwd is: veel rijke Engelsen, zoals Hope, hadden de gewoonte om 'nepgebouwen', zoals ruïnes, op hun landgoederen te plaatsen. Dit werden 'folly's' genoemd. Het molentje is mogelijk ook zo'n folly omdat er tijdens graafwerkzaamheden geen sporen van eerdere bemaling zijn gevonden. Op het landgoed zijn er nog meer van dergelijke folly's aanwezig.

Eind jaren '90 is de onderbouw van de molen aangepast en een vijzel geplaatst. De molen kan thans dienen als inmaler voor enkele vijvers van het park Groenendaal. De vijzel kan ook elektrisch worden aangedreven.

Na een ingrijpende restauratie heeft de molen in februari 2003 voor het eerst in meer dan twee jaar weer gedraaid.

De enige molen in Nederland met twee stellingen.
Groenendaalse Molen, Heemstede, Foto: Frits Kruishaar (1-8-2009).
Groenendaalse Molen, Heemstede, Foto: Willem Jans (9-10-2004).
Groenendaalse Molen, Heemstede, Bovenste foto: Heel opmerkelijk is het vijzelwiel aan de
Foto's: Julius Meijer (13-10-2014).
Groenendaalse Molen, Heemstede, De molen voor het eerst in 10 jaar weer in een winterjas!  Foto: Julius Meijer (13-10-2014).
Groenendaalse Molen, Heemstede, Foto: Julius Meijer (23-7-2012).
Groenendaalse Molen, Heemstede, Foto: Julius Meijer (13-10-2014).
Groenendaalse Molen, Heemstede, Foto: n.b. (verzameling Rob Pols).

Laatst bijgewerkt: woensdag 3 december 2014 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Groenendaalse Molen, Heemstede home vorige pagina