Enkhuizen , Noord-Holland
Naam Vogelhoeksmolen

Inrichting Houten vijzel, 0,75 m. in houten vijzelkom
Molenmaker Fa. Doornbosch, Adorp (1984)
Eenvoudige baard, aan de onderzijde 'druk' geschulpt, zonder tekst.
Afkomstig uit Polder 27/ Vogelhoekspolder, Molen van Backer, Hemelum/ Himmelum
Geschiedenis
Oorspronkelijk stond deze achtkante bovenkruier even ten noorden van Hemelum (Friesland) aan de zuidelijke oever van de Morra. Hij moet daar tussen 1855 en 1873 zijn gebouwd en bemaalde tot omstreeks 1947 de Vogelhoek, een gebied van ca. 50 ha., op de Friese boezem.
Na de buitenbedrijfstelling raakte de molen in zwaar verval en na heel lang met n roe te hebben gestaan werd hij in 1970 afgebroken. De onderdelen werden naar Adorp vervoerd, daar gerestaureerd vervolgens en opgeslagen in afwachting van de plaatsing in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Door omstandigheden gebeurde dit pas in 1984, 20 jaar nadat de toenmalige eigenaresse de molen aan dit openluchtmuseum had geschonken.

De molen wordt gebruikt voor het doorspoelen van de waterpartijen op het terrein van het Buitenmuseum. Het water dat hiervoor nodig is wordt onttrokken aan het IJsselmeer.
De molen is uitgerust met een houten vijzel en heeft, zoals in Friesland vaak voorkwam, houten waterlopen en vijzelkuip.

Donderdag 1 juni 2000 (Hemelvaartsdag) brak tijdens het afzeilen de houten as en kwam het wiekenkruis naar beneden, gelukkig zonder persoonlijke ongelukken; ook de schade was, afgezien van de asbreuk, gering. De houten as is daarna vervangen door een gietijzeren exemplaar, met gebruik van de houten roeden (die de val overleefden).
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij op zijn oude locatie kon bemalen.

Laatst bijgewerkt: maandag 30 juli 2012 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Vogelhoeksmolen, Enkhuizen home vorige pagina