Egmond aan den Hoef, Noord-Holland
Naam Wimmenumer Molen

klik voor meer info Burgerg.n.buiten19671967aanw.19.00 m.
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met klos; vangstok; pal
Inrichting IJzeren scheprad, 4,58 m., br. 0,30 m., op houten wateras
Kleine woning in de molen
Versiering
Zeer eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met daarin uitgehakt, in smalle roodgeverfde cijfers, het jaartal
'1774'.

In het bovenwiel is het jaartal '1794' uitgehakt; in het onderwiel '1781'.

Inhet buikstuk van de vang is met een drevel het jaartal '1915' aangebracht.
Eigen website Wimmenumer Molen
Voorganger Wimmenumer Molen (1e), Egmond aan den Hoef (v/h Wimmenum)
Geschiedenis
Het bouwjaar van de Wimmenummer molen was lange tijd onbekend. Vanwege het vanouds op de baard aanwezige jaartal werd 1774 verondersteld. In 2005 kwam uit archiefonderzoek het overtuigende bewijs tevoorschijn: deze binnenkruier kwam op 1 mei van dat jaar in bedrijf, nadat zijn voorganger, een wipmolen, in 1773 door storm was vernield. De archieven van Wimmenum spreken van de vernielde molen en het archief van de Philisteinse polder meldt dat de bemaling tijdelijk werd overgenomen door de molen van die polder.

De door de molen bemaalde polder omvat grotendeels het gebied, dat gelegen is tussen de door de Krommedijk begrensde geestgronden en het vroegere onbedijkte Egmonder- en Bergermeer. De bemaling zal hier omstreeks het midden van de 16de eeuw zijn ingevoerd, ongetwijfeld voor of tegelijkertijd met de droogmaking van deze meren omstreeks 1565. Op een van 1574 daterende maar in 1642 vermoedelijk opnieuw bewerkte kaart staat op de plaats van de huidige molen een wipmolentje getekend, in tegenstelling tot de naburige molens die als bovenkruiers zijn aangegeven. Ook uit een onderhoudsrekening van 1722 en een van 1732 daterend kaartje blijkt dat hier toen een wipmolen stond.

De huidige molen was tot 1951 in bedrijf; in dat laatste jaar werd zijn bemalingstaak overgenomen door een nabij de molen gebouwd elektrisch vijzelgemaaltje. De onbewoond geraakte molen werd in 1953 voor niet-permanente bewoning gehuurd door P.Th. Zwijnenberg, woonachtig te Amsterdam en twee jaar later van de polder aangekocht. Na jaren uitsluitend als zomer- en weekendverblijf te zijn gebruikt, werd de molen in 1967 geheel maalvaardig gerestaureerd. Ook nu dient de molen nog voor niet-permanente bewoning maar sinds 1967 wordt bij weer frequent in werking gesteld.

Uit de afmetingen van de as kan worden afgeleid dat deze naar alle waarschijnlijkheid van oorsprong afkomstig is uit een grotere molen. Gesuggereerd is wel dat de bovenas afkomstig zou kunnen zijn uit de in 1912 gesloopte Alkmaarder molen 'De Wolf'.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kan bemalen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 18 maart 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Wimmenumer Molen, Egmond aan den Hoef home vorige pagina