Egmond aan den Hoef, Noord-Holland
Naam Bosmolen
Eigenaar Molenstichting Alkmaar e.o.
Bestemming Bemalen van polder de Egmondermeer op vrijwillige basis
Molenaar Peter Heere

Wiekenvorm Binnenroede Oud-Hollands; buitenroede systeem Fauël met steekborden
Wiekverbeteringen Bij de reconstructie van 1993 werd de buitenroede voorzien van het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden; de binnenroede kreeg Oud-Hollands.
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting Stalen vijzel Ø 1,80 m.; woning in de molen
Fa. Poland, Heerhugowaard (1993)
Zeer eenvoudige baard, zonder opschrift

Gevelsteen in de frontmuur van de achterwaterloop met het opschrift: "DE EERSTE STEEN AAN DIT VIJZELGEMAAL GELEGD DOOR R. KRAAKMAN CZ OUD 7 JAAR 19 MEI 1883"
Geschiedenis
De Bosmolen is ŽŽn van de oudste nog bestaande molens en dateert nog van de droogmaking van de Egmondermeer in de 16e eeuw.

In 1948 kwam echter een einde aan het gebruik van windkracht en vijf jaar later werd de molen van wiekenkruis en bovenas ontdaan. De molen bleef bewaard als romp met kap en was tijdenlang alleen maar omhulsel van het elektrisch gemaal.

Plannen om deze bijzonder mooi gelegen molen te rehabiliteren waren er al heel lang. Rond 1988 werd de Molenstichting Alkmaar en Omgeving speciaal opgericht om deze molen te kunnen restaureren.
Volledig herstel vond plaats in 1992/93. Vervolgens heeft molenaar/bewoner Peter Heere het gehele interieur weer zo goed als oud ingericht.

De molen staat uitsluitend met de vijzel 'aan', dus er wordt, als de molen draait, ook altijd werkelijk gemalen.

Laatst bijgewerkt: woensdag 11 september 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Bosmolen, Egmond aan den Hoef home vorige pagina