De Waal (Texel), Noord-Holland

De Kemphaan

G. Sepers, Hazerswoude (1934)

De Kemphaan

De Kemphaan

De Kemphaan

Geschiedenis

Molen De Kemphaan is een voor inmaling gebouwde weidemolen. Hij staat in de polder Waal en Burg op ca. 1,8 km ten westnoordwesten van De Waal.
Het werd gebouwd voor het onder water zetten van een 37 ha groot vogelreservaat. Het was uitgerust met stroomlijnwieken en een met de hand omklapbare staart en had oorspronkelijk een achtkante toren. In 1957 is het in het kader van een ruilverkaveling verplaatst. De molen heeft toen een nieuwe vierkante toren gekregen en de wegklapbare staart is hij die gelegenheid door een vaste staart vervangen.

Eind 1958 is het gestroomlijnde wiekenkruis vervangen door langere houten roeden met Oud-Hollands wieksysteem en in 1969 is de inmaaltaak van de molen overgenomen door een elektrisch aangedreven vijzelgemaal.
In de omgeving staan nog twee complete, maar kleinere weidemolens en nog twee restanten van molentjes, die ook alle een inmaalfunctie hadden.

In 1996 is deze molen, met name wat betreft de onderbouw, door een paar vrijwilligers vrijwel geheel vernieuwd. Zo werd de fundatieput opnieuw gemaakt van beton i.p.v. hout en de waaierpomp vervangen door een houten vijzel en een houten vijzelbak inclusief de daarbij op maat gemaakte kamwielen van hout.

Opmerkelijk aan de constructie is, dat de koker één geheel vormt met het bovenhuis en dat het lager zich dus in de ondertoren bevindt.

De Kemphaan

De Kemphaan

De Kemphaan, De Waal (Texel), Foto: L. Kikkert (2-10-2009).
De Kemphaan, De Waal (Texel), Foto's: Martijn Scholtens (2-8-2008).
De Kemphaan, De Waal (Texel), De in de tekst genoemde weidemolentjes bij De Kemphaan. Naar verluidt zijn ook deze molentjes nog maalvaardig.  Foto: H.J.M. de Vette (28-2-2005).
De Kemphaan, De Waal (Texel), Foto: Harmannus Noot (8-9-2008).
© Foto: Harmannus Noot (8-9-2008).
De Kemphaan, De Waal (Texel), Het molentje heeft flinke schade opgelopen door een najaarsstorm. Foto: L Kikkert (2-10-2009) En het herstel is nu in volle gang en op de onderste foto wordt de laatste hand aan de voltooiing gelegd.  Foto: H. Lollinga (8-1-2009).
De Kemphaan, De Waal (Texel), Foto's: Piet Glasbergen (13-4-2015).

« Molen L-Q    |    De Hoop »

Laatst bijgewerkt: zondag 5 juli 2015 | Constructie Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Kemphaan, De Waal (Texel) home vorige pagina