Molen Zuider-G, Burgerbrug

Burgerbrug, Noord-Holland

Molen Zuider-G
bestemming

Bemalen van de afdelingen Zuider G en Zuider M van de Zijpe en Hazepolder, thans op vrijwillige basis

Grote Sloot 103
1754 JC Burgerbrug
fietsroute in de buurt van Molen Zuider-G via fietsnetwerk.nl
00324
Molen 00324 Molen Zuider-G (Burgerbrug)
Abel van Loenen (17-10-2021)

Burgerbrug
Schagen, Noord-Holland
Gemeente Zijpe, sectie F, nr. 1355

Grote Sloot 103
1754 JC Burgerbrug
C. Schagen
0224-581982/06-1245 0056 of 0224-551962

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.

Stalen vijzel, Ø 1,56 m.
Geen woning in de molen.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met in opgelegde letters het opschrift 'Zuider G 1669'

In een waterloopmuur een gevelsteen met de tekst:
"BIJ HET INBRENGEN VAN DEN VIJZEL IS DE EERSTE STEEN
VAN HET NIEUWE WERK GELEGD DOOR KLAAS BOS CSZ OUD 8 JAAR. 26 MEI 1877".

69 ijzeren rollen; binnenkruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal

Onderbonkelaar 30 kammen
Vijzelwiel 34 kammen, steek 14,0 cm.

Blom ✉︎ ? buiten 2022 2022 buiten aanw. 24,00
Burger ✉︎ g.n. binnen 1970 1970? binnen 2006 24,00
Burger ✉︎ g.n. buiten 1970 1970? buiten 1998 24,00

De Prins van Oranje ✉︎ 1074 1876 1876? aanw.

geschiedenis

Molen Zuider G bemaalde de nu 331 ha. grote afdeling Z-G van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem.
Grote delen van het eiken achtkant zijn zeer oud; de kap is in de loop der tijden een keer geheel vernieuwd. Naast het mogelijke bouwjaar 1597 (of '98) wordt ook het op de baard vermelde jaartal 1669 bepaald niet uitgesloten als mogelijkheid. In dat geval was deze molen de opvolger van een ouder exemplaar.
Al ten tijde van de eerste poging tot bedijking van de Zijpe heeft hier op deze plaats een molen gestaan. De molen die op een kaart uit omstreeks 1571 als binnenkuier is getekend, was in of kort na 1567 gebouwd en na het prijsgeven van de in 1570 overstroomde polder in of voor 1584 alweer verdwenen.
Ook vanaf de begintijd van de definitieve bedijking in 1597 heeft op deze plaats weer een molen gestaan. Waarschijnlijk werd deze vroeger aangeduid als molen De G.
De naam Zuider G zal eerst in gebruik zijn gekomen nadat het hoger gelegen noordelijk deel van de afdeling G onder bemaling werd gebracht door de bouw van molen De Noorder G. In 1877 is de molen vervijzeld en daaraan herinnert nog een gevelsteen.

Tot 1957 werd de polder uitsluitend op windkracht bemalen. In dat jaar werd op de al eerder in staal vernieuwde en wat verkleinde vijzel een dieselmotor als aandrijving geplaatst, waarna de molen buiten bedrijf werd gesteld.
In 1967 ging de toen al behoorlijk vervallen molen in eigendom over aan de Stichting De Zijper Molens, waarna in de jaren 1969-1971 restauratie volgde. Sinds 1971 wordt de molen weer regelmatig in werking gesteld.

De elektrische installatie is inmiddels door het Waterschap verwijderd; naast de molen is een nieuw gemaal geplaatst.

In 2021 werden zes velden riet van het achtkant vernieuwd (twee andere velden waren al eerder gedaan); in augustus 2022 stak men een nieuwe buitenroede.

Tot de opheffing op 1 januari 1981 fungeerde de Zuider G als seinmolen voor de Schermerboezem. Vlag en lamp bleven in de molen bewaard en worden af en toe, bij wijze van demonstratie, tevoorschijn gehaald.

De molen wordt aangeduid naar de polderafdeling die hij kan bemalen.