Bergen, Noord-Holland
Naam Damlandermolen

Kruiwerk Houten rollen; binnenkruirad
Vang Stutvang; vangstok
Inrichting Gaandewerk, op bovenwiel na, geheel uitgebroken. Vh. ijzeren scheprad in de molen.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig.
Geschiedenis
De Damlandermolen is een vermoedelijk in de 17de of begin 18de eeuw gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalde de ca. 138 ha. grote Damlanderpolder op de Schermerboezem.
Vanouds was de afwatering van deze tegen de duinen gelegen smalle strook grond gericht op het Bergermeer. Op een kaart van omstreeks 1540 is hier nog geen molen aangegeven. Vermoedelijk is de windbemaling in deze polder omstreeks 1565 in verband met de drooglegging van het Egmonder- en Bergermeer ingevoerd. Op een kaart van ca. 1600 van de Bergermeer staat op de plaats van de huidige molen wel een molen aangegeven.

In 1927 is in de molen een elektrische hulpaandrijving voor het scheprad geplaatst volgens het systeem Ericsson. Met gebruikmaking van de elektromotor van deze installatie is in 1951 naast de molen een elektrisch vijzelgemaaltje gebouwd. De molen kwam als gevolg buiten bedrijf en werd in 1952 voor 700,- verkocht aan J.C. de Vries te Amsterdam.
Omstreeks 1957 werden gaandewerken en scheprad verwijderd en de waterlopen gedicht en is de molen tot weekendverblijf ingericht. Ook is toen het oorspronkelijke interieur weggebroken. Het onderwiel heeft nog jaren buiten in de openlucht gelegen om als tuintafel te dienen en is later, geheel verrot, opgeruimd.

In 1967 werd een nieuw wiekenkruis aangebracht, maar de molen draaide nooit en diende slechts als zomerverblijf. In de jaren daarna werd de toestand als gevolg weer slecht: anno 2010 was het wiekenkruis geheel verroest en groeiden allerhande planten aan molen en roeden vast.

Op 1 juni 2012 is de molen verkocht aan de heer D. van Twisk te Bergen aan Zee; deze streeft naar herstel.

Tijdens een storm op 25 november 2012 braken na een hevige windvlaag beide inmiddels totaal verroeste roeden; vervolgens zijn die verwijderd. Begin 2013 begonnen met het kappen en verwijderen van allerlei begroeiingen rond deze molen.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.
De kleinste binnenkruier van Nederland.

Ingezonden door Marianne Teunis (30-11-2013).

Laatst bijgewerkt: woensdag 4 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Damlandermolen, Bergen home vorige pagina