Amsterdam-Buitenveldert, Noord-Holland
Naam De Riekermolen
Landsch. waarde Niet onbelangrijk; wordt echter ernstig belemmerd door grootschalige beplanting
Eigenaar Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht sinds 1997; daarvoor de gemeente Amsterdam.
Bestemming Bemalen van het park Buitenveldert op vrijwillige basis
Molenaar J. Rademaker

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde gepotdekselde planken.
Wiekenvorm Systeem Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Deze molen werd bij de herbouw aan de Amstel in 1961 voorzien van het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden op beide roeden.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.01521862?aanw.-
Kruiwerk Engels met 36 rollen; kruirad
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Stalen vijzel Ø 1,60 m.
Bovenbonkelaar 31 kammen, steek 13 cm.
Overbregingsverhouding 1 : 2,11
Molenmaker Onbekend (1636)
P. Brandhorst, Zoetermeer; Fa. Poland, Heerhugowaard (1961)
Afkomstig uit Sloterbuitenpolder, De Riekermolen, Amsterdam (v/h Sloten)
Geschiedenis
In 1636 werd door Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Rijnland aan de inwoners van Sloten, de Vrije Geer en Rieck vergunning verleend om hun landen te bepolderen en te bemalen met een bequame achtkante wint watermolen.
De hierna in dat jaar gebouwde en vermoedelijk vanaf het begin bewoonde schepradmolen werd in 1871 vervijzeld.
Hij bemaalde tot in 1932 de ca. 395 ha grote Riekerpolder op windkracht. In dat jaar werd naast de molen een motorgemaal met centrifugaalpomp gebouwd, dat zijn taak overnam.

De naoorlogse westelijke stadsuitbreidingen van Amsterdam maakten vergroting van De Nieuwe Meer ten behoeve van de zandwinning nodig. Dit had tot gevolg dat een groot deel van de Riekerpolder, vroeger ook wel Sloterbuitenpolder genoemd, tot water moest worden vergraven. De sinds 1932 stilstaande, maar steeds goed onderhouden molen, kon op zijn plaats niet gehandhaafd blijven; daarom werd hij in 1956 afgebroken.

Het gemeentebestuur van Amsterdam besloot vervolgens de molen aan de westkant van de Amstel bij het Kalfje te herbouwen.
Dit project liep grote vertraging op, voornamelijk doordat molenmaker Brandhorst tijdens de herbouwwerkzaamheden een dodelijke val maakte. In 1961 werd het werk door de fa. Poland voltooid en sindsdien is de molen min of meer regelmatig in gebruik voor uitmaling voor de waterverversing van Buitenveldert.

Helaas is deze overplaatsing geen succes gebleken: de windvang van de molen is na 1961 sterk afgenomen als gevolg van de op enige afstand verrezen hoogbouw maar vooral vanwege de vele beplantingen in de omgeving.
Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij op zijn oude locatie kon bemalen.

Laatst bijgewerkt: zondag 10 maart 2013 | Foto
Toelichting: tB-nummer

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Riekermolen, Amsterdam-Buitenveldert home vorige pagina