Amsterdam-Buiksloot, Noord-Holland
Naam D'Admiraal
Ligging Noordhollandschkanaaldijk 21
1034 ZL Amsterdam
Gemeente Amsterdam
Kadaster Gemeente Amsterdam, sectie AM, nr. 17
Monumentennummer 6609
Landsch. waarde Niet onbelangrijk, maar domineert door zijn geringe afmetingen niet echt; bovendien wordt de molen aan bijna alle kanten omgeven door (hoge) bomen.
Eigenaar Stichting Krijtmolen D'Admiraal
Bestemming Het vervaardigen van diverse producten, thans op vrijwillige basis
Molenaar Harm-Ydo Hilberdink

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op houten onderbouw
Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
klik voor meer info Conijng.n.buiten19671967199917.10 m.
klik voor meer info Conijng.n.binnen19671967199916.80 m.
Kruiwerk Engels met 32 rollen (tot 1995 neutenkruiwerk); kruihaspel
Vang Vaste stutvang uit vier stukken; vangbalk met duim; vangstok; trekvang; pal
Inrichting Eén koppel kantstenen, jacobsladder, buil (elektrisch)
Bovenbonkelaar 24 kammen, steek 14 cm.
Steenwiel 72 kammen, steek 12,5 cm.
Fa. Jonker, Zaandijk (1967)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, geel afgebiesd, met het opschrift '17' '92'

Achterbaard in dezelfde stijl met het opschrift 'd'Admiraal'
Eigen website D'Admiraal
Geschiedenis
Heel lang werd gedacht dat de molen in 1792 gebouwd is door Roelof de Leeuw en dat deze de molen vernoemd zou hebben naar zijn vrouw Elizabeth Admiraal. Echter: De Leeuw, oud-schepen en burgemeester van Monnickendam, blijkt al in 1763 te zijn overleden. Zijn weduwe, de in 1702 geboren Elizabeth Admiraal was dus zelf de investeerder in dit bouwproject (en dus al 90 jaar oud!), toen ze op 12 juni 1792 voor 350 gulden het Jan Betten-ven in de Buiksloterpolder kocht. Nog datzelfde jaar is de molen voltooid en in gebruik genomen.

Elisabeth de Leeuw-Admiraal overleed in 1793; in 1806 verkochten haar erfgenamen de molen aan Jan Spaans. Diens weduwe liet hem in 1818 na aan Timon Grool, een zoon uit een eerder huwelijk. Diens zoon verkocht hem in 1877 aan Karel Hendrik Ditmar uit Amsterdam. In 1888 nam Willem Johan Melchers, makelaar te Amsterdam, de zaak van deze laatste over.

Melchers' zoon Daniël werd in 1896 eigenaar en plaatste een hulpkracht in de vorm van een stoommachine, zodra het bedrijf niet meer geheel afhankelijk was van de wind. Er werd echter nog tot omstreeks 1940 op windkracht gemalen. Pas in 1954 staakte Melchers, op leeftijd gekomen, het bedrijf (en zou een jaar later overlijden).

De molen werd in 1955 verkocht aan de N.V. Zand- en Grindhandel vh. D. van Baarsen, die hem als opslagruimte in gebruik nam. Al vrij spoedig werden het wiekenkruis verwijderd en raakte de molen geleidelijk aan rijp voor de sloop.

In 1960 werd ter plaatse een restauratiecomité gevormd, dat door schenking de molen in eigendom kreeg. Nadat het comité was omgevormd tot de Stichting Krijtmolen d'Admiraal, kon in 1966 met de omvangrijke restauratie worden begonnen. Op 4 november 1967 volgde de officiële ingebruikname. In 1970 lukte het om de molen in exploitatie te krijgen.

De molen draait vrij vaak, waarbij soms voor productie wordt gemalen. In het westelijk deel van de molenschuur was vroeger een woning aanwezig.
Over de naam:
Deze molen is vernoemd naar Elizabeth Admiraal, die in 1792 (op 90-jarige leeftijd) deze molen liet bouwen.
Overige wetenswaardigheden:
De afmetingen van de bovenbouw zijn dan wel gering, de onderbouw biedt een zee aan ruimte. Wat betreft uiterlijk, maar vooral van binnen een interessante en unieke molen.
De enig overgebleven krijtmolen van Nederland.
Trivia:
Deze molen werd niet opgenomen in de eerste uitgave van een Noord-Hollands molenboek (1964), omdat de molen op dat moment gedemonteerd was en feitelijk even niet bestond.

Laatst bijgewerkt: donderdag 18 september 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen D home vorige pagina