Alkmaar, Noord-Holland
Naam Robonsbosmolen
Landsch. waarde In principe zeer groot maar wordt beperkt door beplantingen
Eigenaar Gemeente Alkmaar
Bestemming Vh. bemalen van de Munniken- Raven- en Robonsbospolder, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar Ton Rijvordt

Constructie
Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.
klik voor meer info Polandg.n.19951995aanw.-
klik voor meer info Moeijesg.n.197619761995-
Vang Losse stutvang uit vier stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal
Inrichting Gaandewerk, op bovenwiel na, niet meer aanwezig
Verder geen binnenwerk aanwezig.
Molenmaker Onbekend (1781)
Fa. Moeijes (1976)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1781 1976'
Voorganger Robonsbosmolen, Alkmaar
Geschiedenis
De Robonsbosmolen is een achtkante binnenkruier en waarschijnlijk gebouwd in 1781. Hij bemaalde de 66 ha. grote Munniken-, Raven- en Robonsbospolder op de Schermerboezem.
De molen is door stadsuitbreiding aan de rand van Alkmaar komen te liggen.

In 1928 zou de houten bovenas vervangen worden door een gietijzeren exemplaar. Helaas viel tijdens het transport van Schoorl naar Alkmaar die as kapot en vervanging bleef uit. In 1931 volgde buitenbedrijfstelling: toen werd het gaandewerk verwijderd en in de waterloop van het scheprad een elektrisch aangedreven vijzel aangebracht.
De molen werd door een storm in april 1944 beschadigd en naar aanleiding daarvan ontwiekt.

In 1971 werd de gemeente Alkmaar eigenaar van de molen en werd begonnen met de restauratie. De bedoeling was, hier een zgn. haspelkruis te reconstrueren: een houten as met vier halve houten roeden eromheen geklemd, een constructie die een tijdlang uitsluitend in Noord-Holland voorgekomen isĀ  (maar op deze molen als zodanig dus niet!).

Op 20 maart 1972 brandde de in restauratie zijnde molen voor een groot deel uit. Brandstichting door kinderen was de oorzaak. Het leverde de nodige vertraging op. Na herstel, dat vrijwel neerkwam op herbouw, werd deze molen voor permanente bewoning ingericht en is sindsdien regelmatig in werking.
Het bovenwiel is afkomstig van het in 1969 gesloopte korenmolentje De Graanhalm te Wissenkerke (Zld.).

De molen was tot 1 januari 1981 seinmolen van de Schermerboezem. In onttakelde toestand (1931-1976) was de kap daartoe permanent voorzien van een lamp.
Uniek aan deze molen:
De enige molen met een houten haspelkruis: bij deze constructie worden vier halve houten roeden om een massieve houten as geklemd.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 5 januari 2013 | Landsch.waarde

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Robonsbosmolen, Alkmaar home vorige pagina