Zeeland, Noord-Brabant
Naam Aarssensmolen / De Dageraad
Eigenaar Gemeente Landerd
Molenaar Cor Herckenrath
Bezoekmogelijkheid Maandagmiddag en op afspraak

Wiekenvorm Systeem Van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen Van 1939 tot de grote restauratie van 1975/76 had deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel. Hierna werd dit teruggerestaureerd tot Oud-Hollands.
In 2008, nadat de roeden tijdelijk vanwege een reparatie waren gestreken, is het systeem-Van Bussel in ere hersteld. Er werden bovendien neusremkleppen toegepast.
klik voor meer info Franseng.n.buiten19101910??24.60 m.
klik voor meer info Franseng.n.binnen19071907??24.30 m.
klik voor meer info ????aanw.04.25 m.
Inrichting En koppel kunststenen
Overbrengingen Bovenwiel 44 kammen, steek 14,5 cm. Verder onvoldoende gegevens bekend.
Geschiedenis
De molen is in 1832 gebouwd in opdracht van Johannes van Erp, en verwisselde daarna veelvuldig van eigenaar:
M.C. van der Meulen (1841 - 1860)
Franciscus Klefas (1860 - 1869)
Joh. Chr. Arts (1869 - 1880)
Willem van Dieden (1880 - 1889)
Th. van Kilsdonk (1889 - 1922)
Cornelis van Kilsdonk (1922 - 1929)
A.M. van Aarssen (afkomstig uit Roosteren, L.) werd in 1929 eigenaar; totaan de verkoop aan de toenmalige gemeente Zeeland (1971) bleef de molen in de familie Van Aarssen.

Restauratie voor deze toen al behoorlijk vervallen en grotendeels uitgesloopte molen volgde in 1975/76. Hierbij werd onder meer het spoorwiel van de korenmolen te Merselo gebruikt. Die molen fungeerde op dat moment alleen nog als graansilo (maar is inmiddels ook weer een volwaardig maalwerktuig).

In het voorjaar van 2008 werden beide roeden gestreken, om na reparatie weer te worden gestoken. Bij die gelegenheid werd opnieuw het systeem-Van Bussel aangebracht.
Over de naam:
De naam 'Aarssensmolen' is niet meer dan een aanduiding en verwijst naar de familie Van Aarssen, die deze molen ruim 40 jaar in eigendom had. Eigenlijk is het opmerkelijk dat deze molen eerder nooit een naam had, want er is in dit betrekkelijk kleine dorp een tweede ronde stenen molen. De naam 'De Dageraad' dateert voorzover bekend van na de grote restauratie van 1975/76.

Laatst bijgewerkt: maandag 31 december 2012 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Aarssensmolen / De Dageraad, Zeeland home vorige pagina