Woudrichem, Noord-Brabant
Naam Nooit Gedagt
Gemeente Woudrichem
Eigenaar Stichting Molen Nooit Gedagt
Bestemming Het malen van graan op professionele basis
Molenaar Bart Mols / Thijs van Hoof
Telefoon 06-50283248
Bezoekmogelijkheid Molen en winkel: donderdag, vrijdag en zondag 13.00 - 17.00 uur; zaterdag 10.00 - 17.00 uur.

Romp Achtkante stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd
Wiekverbeteringen Deze molen heeft bij de reconstructie van 1990/95 geen wiekverbetering gekregen.
klik voor meer info Derckx0774buiten19941995-23.70 m.
klik voor meer info Derckx0775binnen19941995-23.65 m.
Kruiwerk Engels; kruirad
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; pal
Inrichting Eén koppel 17der kunststenen; pletter; buil; elevator; transportschroef; mengketel(s); sleepluiwerk
Molenmaker Fa. van Straten, Eindhoven (metselwerk); Fa. Straver, Almkerk (molenmakerswerk)(1995)
Versiering
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften '1662 - 1945' '1995' en daaronder 'Nooit Gedagt'

Gevelsteen met de tekst:
De eerste steen gelegd door
M.J.Chr. Worrell
Burgemeester van Woudrichem
27-04-1991
Eigen website Nooit Gedagt
Voorganger Nooit Gedacht, Woudrichem
Geschiedenis
De molen is oorspronkelijk waarschijnlijk omstreeks 1662 gebouwd, maar naar men aanneemt heeft hier al veel eerder een molen gestaan. Uit een opsomming (rond 1280) van goederen die van de Graaf van Holland in leen werden gehouden blijkt er sprake te zijn van een windmolen.
De korenmolen Nooit Gedagt staat van oudsher op de stadswal van de vesting Woudrichem. Deze wal maakte deel uit van de verdedigingswerken, die in opdracht van prins Willem van Oranje zijn ontworpen door de bekende vestingbouwer Adriaan Antonisz. In 1583 ging hij aan de slag om het karwei vier jaar later af te sluiten. Door de ligging van Woudrichem was het stadje van oudsher een belangrijk strategisch punt. Samen met Gorinchem en Loevenstein werd het ook wel de IJzeren Driehoek genoemd.

Terugtrekkende Duitse troepen bliezen de oorspronkelijke molen op 21 april 1945 op, bang dat de geallieerden hem als uitkijkpost zouden gebruiken. Molenaar was op dat moment de heer Versteeg. De Duitsers gebruiken zoveel dynamiet, dat grote delen van Woudrichem hierbij schade opliepen.
Een deel van de overgebleven stenen werd hergebruikt voor de bouw van een schuur die achter het oorspronkelijke molenaarshuis staat. Op sommige stenen is de teer nog te vinden waarmee de molen vanaf de kuip tot aan steenzolderhoogte besmeerd was. Van de molen zelf wordt nog de hals van de bovenas bewaard.

Vanaf 1972 is er serieus over gedacht, de molen te herbouwen. In eerste instantie werd er gedacht aan het aankopen van een molen uit België. Later formeerde de Stichting Visserijmuseum een werkgroep die contact opnam met de heer J. den Besten uit Loenen aan de Vecht. Deze maakte vervolgens een bouwbestek.
Pas in 1988 bleek er schot in de zaak te komen toen het ministerie van Cultuur en de Provincie Noord-Brabant geld beschikbaar stelde. Op 5 mei 1990 werd daadwerkelijk aangevangen met de herbouw. Op 31 mei 1996 vond de officiële opening van de nieuwe molen plaats.

Als molenaar trad hier aanvankelijk Peter Voogt op; thans is dat Bart Mols. Deze exploiteert sinds 1 januari 2006 de molen beroepsmatig.
De enige achtkante stenen stellingmolen van Nederland.

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Nooit Gedagt, Woudrichem home vorige pagina