Werkendam, Noord-Brabant
Naam Vervoornemolen
Eigenaar Molenstichting Land van Heusden & Altena
Bestemming Vh. bemalen van de Vervoornepolder, thans buiten bedrijf
Molenaar Dirk de Ruiter

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Van 1945 tot 1969 was deze molen op beide roeden voorzien van het systeem-Van Bussel.
klik voor meer info Derckxg.n.binnen1969c1969?aanw.22.00 m.
klik voor meer info Pot1582binnen18891952>200522.00 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.02591864?aanw.04.70 m.
Kruiwerk Engels; kruihaspel
Inrichting IJzeren scheprad, Ø 5.71 m; breedte 0,43 m.
Bovenschijf 29 staven, steek 12,2 cm.
Onderschijf 21 staven
Zeer eenvoudige baard, enigszins bewerkt aan de onderzijde, zwart geteerd, zonder opschrift
Geschiedenis
Deze molen bemaalde tot de ruilverkaveling van 1965 de Vervoornepolder. In 1934 werd op het scheprad een elektrische hulpaandijving geplaatst, waarna tot 1944 uitsluitend elektrisch werd gemalen en de molen ook niet maalvaardig was. Vervolgens werd de windkracht in ere hersteld, tot de ruilverkaveling de molen zijn functie ontnam.

In 1969 werd de molen gerestaureerd, waarbij onder meer een nieuwe roede werd gestoken. In 1975 werd een rondmaalcircuit aangelegd, zodat het scheprad weer water kon verzetten.

Aan de molen is in de loop der tijd nogal wat vertimmerd en met 'kunst en vliegwerk' hersteld: zo heeft men de in de jaren '60 gebroken koningspil met stroppen vastgezet. Het scheprad is ooit verdiept en de schoepen verlengd. De lange spruit bestaat uit twee tamelijk onopvallend in elkaar gewerkte stukken.

Na 2000 is de molen, die regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf werd gesteld, stukje bij beetje opgeknapt. In juli 2004 zijn de beschoeiing en de landhekken gerepareerd en waar nodig vernieuwd. Tijdens het baggeren van het maalcircuit kwamen de oude peilschaal en een olielamp tevoorschijn. Die worden thans in de molen bewaard. Een nieuwe buitenroede werd gestoken in december 2005.

Optimaal was de situatie hiermee bepaald nog niet: de staartbalk (een oude roede, afkomstig van de in 1944 beschadigde stenen poldermolen te Schuddebeurs) was niet best meer en ook de kap diende de nodige reparaties te ondergaan.
In augustus 2009 volgde stilzetting vanwege de slechte toestand van de staart. In april 2010 werden zeilen en windborden verwijderd en de molen overhek gezet in afwachting van herstel.

In november 2010 werd begonnen met het staartwerk; korte en lange spruit, staartbalk en lange schoren zijn vernieuwd, maar ook aan de kap gebeurde veel: roostervloer verstevigd, één deels verrot blokkeel aangestort in kunsthars, voorkeuvelens met windpeluw vernieuwd, kapzolder vernieuwd, geheel nieuw rietdek op de kap. Een aantal kruipalen werd vervangen en tot slot een algehele molen teer- en verfbeurt. in april 2012 was weer sprake van een maalvaardige molen.
Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij kon bemalen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 3 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Vervoornemolen, Werkendam home vorige pagina