Molen Volmolen, Waalre

Waalre, Noord-Brabant

op afspraak, Nat. Molendag en Open Monumentendag

Elektriciteitsgenerator; woonhuis; conferentiecentrum

staal
traditioneel

geschiedenis

Op de plaats van de huidige molen stond vanouds een dubbele watermolen. Het linkergedeelte stond in Riethoven, het rechter in Waalre. Al in 1350 was sprake van vergroting van de molen, het oorspronkelijke bouwjaar moet dus nog eerder liggen. Het linkergebouw was lang ingericht als oliemolen, rechts maalde men graan.
Volmolen werd deze molen pas in 1792, toen de uit Leiden afkomstige Pieter Vreede deze had aangekocht. Hij had zijn bedrijf in Leiden om politieke redenen (hij was een fel patriot) achter moeten laten en zich in Brabant gevestigd. Pieter Vreede jr., die het bedrijf later van zijn vader overnam, overleed in 1846.
Tot 1876 bleef de molen in de familie Vreede, daarna trad de familie Van Gastel op. Die gebruikte de molen tot 1951, waarna de toestand van het molengebouw snel achteruit ging. In 1962 stortte het deels in bij een zware storm.

Onder Ad van Empel kwam de molen opnieuw onder belangstelling. Deze architect nam initiatieven tot herbouw en met succes: in 1992 begon men met het molengebouw op de linkeroever. Dit nadat eerst de nodige waterstaatkundige werkzaamheden waren verricht.
Begin 1993 was het gebouw klaar, waarna de wateras werd aangebracht. Het betrof hier één langs as, bestemd voor twee raderen aan weerskanten. Deze raderen zouden dus steeds parallel draaien.
Nadat in de zomer van 1993 beide raderen waren gerealiseerd, begon men met het gebouw op de rechteroever. Helaas is dit nooit voltooid: in de nacht van 8 op 9 april 1995 werd dit gebouw, dat uitwendig al grotendeels gereed was, door brand verwoest. De vermoedelijke oorzaak is brandstichting geweest.

Als gevolg van de brand raakte de herbouw van deze molen in een impasse. Jaren later begon een andere eigenaar evenwel met de bouw van een nieuw woonhuis, in totaal andere stijl dan het linkergebouw (dat de brand ongeschonden had doorstaan). In 2004 was dit gereed.

Sinds maart 2000 is de molen in bedrijf voor de elektriciteitsopwekking voor eigen gebruik en enkele woningen in de omgeving. Een deel van het gebouw is ingericht als conferentiecentrum en als zodanig te huur.