Vorstenbosch, Noord-Brabant
Naam Windlust
Kadaster Gemeente Nistelrode, sectie E, nr. 1959
Eigenaar Gemeente Bernheze
Molenaar Jan Smolenaars / Marcel Voorneman

Romp Ronde stenen molen, deels conisch, deels cylindrisch gemetseld; geheel gewit
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Deze molen heeft zeer lang zelfzwichting (met Oud-Hollandse voorzomen) gehad, eerst op beide roeden, later op één.
Vermoedelijk in 1935 is het systeem-Van Bussel op beide roeden aangebracht, waarbij de zelfzwichting op de binnenroede gehandhaafd bleef en de buitenroede neusremkleppen kreeg.
Bij de restauratie van 1970 is weer Oud-Hollands (met zeilen) aangebracht.
klik voor meer info Groot Wesseldijk0092binnen20072008aanw.24.90 m.
klik voor meer info Groot Wesseldijk0093buiten20072008aanw.25.00 m.
klik voor meer info Derckx?binnen19701970200825.04 m.
klik voor meer info Penn & Bauduin???aanw.04.32 m.
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
Eigen website Windlust
Geschiedenis
Deze beltmolen is oorspronkelijk gebouwd als grondzeiler. Bij de bouw moet gebruik zijn gemaakt van al bestaand materiaal: zo draagt het opvallend grote bovenwiel het jaartal 1723. Opmerkelijk is ook de oorspronkelijke brede inrit met een smalle deur ertegenover. Zo'n brede deur is voor een grondzeiler vrij zeldzaam (vgl. bijvoobeeld de Heensche Molen). Het gewelf boven de inrit is op een bijzondere wijze gemetseld.

In 1900 vond verhoging van grondzeiler tot beltmolen plaats. Metselaar Antonius van de Wassenberg, schoonzoon van toenmalig eigenaar Piet Vermeulen, metselde de bovenste 2,5 m. van de romp zuiver te lood: zo kon de molen worden verhoogd, maar de kap daarbij gehandhaafd blijven. De ramen van de voormalige steenzolder zijn bij deze gelegenheid in verticale zin vergroot tot deuropeningen. Vervolgens zijn inrijpoorten gemaakt en een aarden wal rond de molen opgeworpen.

Piet Rakels, afkomstig van een molenaarsgeslacht uit Deurne, was de laatste die hier de windkracht benutte. In 1950 gebeurde dit voor het laatst. Daarna stond de molen stil en raakte in verval.

In 1970 onderging de molen, inmiddels eigendom van de gemeente, een flinke restauratie (met onder meer een nieuwe roede). Daarna draaide de molen zeer regelmatig; gemalen werd er niet meer.

In de 21ste eeuw werd de toestand slechter en moest de molen worden stilgezet. Kruien was toen al geruime tijd niet meer mogelijk; ook moest de staande roede worden onderstopt, vanwege de slechte staat van de windpeluw. Tenslotte werden beide roeden kaalgezet en de staart verwijderd.

In april 2008 werden nieuwe roeden gestoken, waarna weer kon worden gedraaid.
In 2010 werd de molenberg tijdelijk voor een deel weggegraven om een toiletruimte te kunnen realiseren. Hiervoor werd handig gebruik gemaakt van de ingang die in 1900 (vanwege de verhoging tot beltmolen) was dichtgemetseld.

Op 1 maart 2011 was de molen maalvaardig, nadat twee nieuwe molenstenen waren aangebracht en afgesteld. 18 maart 2011 werd voor het eerst sinds 1950 weer graan gemalen.

Eigenaren van deze molen waren:
  • Johannes der Kinderen 1860 - 1867
  • Piet Vermeulen (1867 - 1905)
  • L. Vermeulen (1905 -1909; werd broodbakker)
  • Piet Peters (1909 - 1918)
  • Martinus Goijaerts (1918 - 1923)
  • Jan Verhagen (1923 - 1927)
  • Toon Verbeek (1927 - 1929)
  • Toon Smolenaars (1929 - 1936)*
  • M.A. Smolenaars -Weekers (1936 - 1940)
  • Piet Rakels (1940 - 1970)**
  • Gemeente Nistelrode (1970 - 1994)
  • Gemeente Bernheze (1994 - heden)

* Toon Smolenaars kwam op 28 december 1936 om het leven
door een klap van de molen.
** Piet Rakels trouwde met de weduwe van Toon Smolenaars.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 3 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windlust, Vorstenbosch home vorige pagina