Volkel, Noord-Brabant
Naam De Neije Kreiter

De deuren en luiken van de molen zijn okergeel/wit gezandloperd

Op de windpeluw twee schilden het opschrift:
De Neije Kreiter
Voorganger Molen van Dieten (2e plek), Volkel (v/h Heikant)
Geschiedenis
In 1753 werd op de molenberg aan het Kerkhofpad een standerdmolen gebouwd. Nadat in 1900 in de nabijheid een ronde stellingmolen opgericht werd, (afgebrand in 1949), is de standerdmolen afgebroken en in 1905 in opdracht van mulder Frans van Dieten op de huidige plaats werd herbouwd.
De opvolgende eigenaren waren daarna: Antonius Arts en M.J. Spierings, die zijn bezit in 1935 door brand verwoest zag.
De molen werd evenwel herbouwd: hiervoor moet een andere, tamelijk kleine, standerdmolen zijn gebruikt; de herkomst daarvan is vooralsnog niet bekend. Het lijkt waarschijnlijk dat, vanwege de wat kleine kast, de teerlingen zijn verhoogd, zodat er toch een molen kon worden gebouwd van een redelijk groot gevlucht en (daardoor) vermogen.

In 1983 sloeg het noodlot wederom toe, toen de molen tijdens een storm op hol sloeg (enige tijd tevoren was de zware roedketting gestolen en een nieuwe was er nog niet). De locale brandweer kon of durfde niet veel uitrichten, waardoor de zeer snel draaiende molen in brand raakte en vrijwel geheel werd verwoest.

Na enige jaren verrees op dezelfde locatie een geheel nieuwe molen. Aan deze herbouw ging de nodige discussie vooraf. Sommigen wilden een kopie van de voorganger; anderen wilden een 'echte' standerdmolen hebben, met 'normale' proporties.
De laatsten wonnen: de opmerkelijke standerdmolen van Volkel, met zijn karakteristieke hoge onderbouw en gedrongen kast, keerde als gevolg niet terug: er staat nu een goed gemaakte maar weinig verrassende molen.
Over de naam:
De naam "De Neije Kreiter" werd gegeven bij de ingebruikname van de geheel herbouwde molen, in 1988.
Volgens sommigen werd de in 1983 verbrande voorganger wel "de Kreiter" genoemd, wat zoveel betekent als "de concurrent".

Laatst bijgewerkt: zaterdag 7 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Neije Kreiter, Volkel home vorige pagina