Veen, Noord-Brabant
Ligging Maasdijk 381

Vang Vlaamse vang, vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting En koppel 18der en n koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk
Overbrengingsverhouding resp. 1 : 6,00 en 6,27
Molenmaker Theodorus Cornelis Snels, Waalwijk (molenmakerswerk); J. Verkuijl, Veen (metselwerk)
Versiering
Sierlijke baard, met onderaan forse krullen en enige fijn snijwerk, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met tussen de koppen van voeghouten en steunder de opschriften 'Anno' '1838' en daaronder 'De Hoop'

Aardige achterbaard (2010; was bij de vorige restauratie per ongeluk weggelaten).
Voorganger De Hoop voorganger, Veen
Geschiedenis
De molen werd in 1838 gebouwd voor rekening van Willem Ambrosius, wiens familie de molen ruim 80 jaar in bedrijf heeft gehad. In 1924 verkocht Arnoldus Ambrosius de molen aan Johan van Ballegooijen te Veen.

In 1956 werd de gemeente Veen eigenaar van de molen om deze voor het nageslacht te kunnen behouden. Sinds 1965 is de Molenstichting Land van Heusden en Altena eigenaar; deze liet de molen in 1970 restaureren.

Zeer opmerkelijk is het 18der koppel maalstenen in deze molen. Een dergelijk grootte is uitzonderlijk voor een korenmolen. Inmiddels is ook gebleken waarom dit koppel zo groot is: de loper is een opgestorte pelsteen (de ligger is een 'normale' grote kunststeen). Pelstenen waren (nieuw) in de regel groter dan maalstenen en ook gemaakt van zandsteen.
Uit het bewaard gebleven bouwbestek blijkt, dat de molen in 1838 als korenmolen met twee koppel stenen is gebouwd. Vermoedelijk is vrij snel daarna een pellerij ingebouwd, want in een beschrijving uit 1847 wordt gesproken over een koren- en pelmolen.
De ombouw van het koppel pelstenen tot maalstenen heeft vermoedelijk plaatsgevonden in 1912; aan te nemen is dat toen ook de overbrenging is verlangzaamd: het oorspronkelijke bovenschijfloop had 27 staven; de huidige 33. Het oude schijfloop dient nu als luitafel.

En van de (inmiddels vervangen) Potroeden is gestoken in najaar van 1926, nadat de molen eerder tijdens een zware bui een oude houten roe verspeelde; in een krantenartikel uit die tijd wordt gemeld dat er geen gewonden waren, maar dat de ravage vrij groot was. Toenmalig molenaar Jonker maakte hiervan ook melding op n van de balken van de steenzolder.

In 2011 heeft de molen een flinke inwendige restauratie ondergaan. Dit was hard nodig, vooral vanwege de slechte staat van enige zolders; verder was het 18der koppel nooit gerestaureerd en aan groot herstel toe. Metsel- en pleisterwerk zijn aangepakt, balkkoppen waar nodig hersteld, de verzakte steenzolder rechtgelegd, een nieuwe balk onder de steenzolder, het 18der steenkoppel weer maalvaardig (stenen van Van Vugt) en de dakbedekking vernieuwd.
Eindresultaat: een maalvaardige korenmolen met twee koppel stenen, 1 x 17der en 1 x 18der.

In de loop van 2012 bleek het vernieuwde 18der koppel dermate goed te functioneren dat er ook weer voor bakkers en particulieren wordt gemalen.

Laatst bijgewerkt: woensdag 8 januari 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Veen home vorige pagina