Molen Venbergse Watermolen, Valkenswaard

Valkenswaard, Noord-Brabant

Gemeente Valkenswaard, sectie K, nr. 6
Zeer groot; fraai gelegen in beeklandschap.

Molenstraat 211
Jack Rietra

inrichting

Eén koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; elevator, silo, mengketel; één koppel kantstenen (niet maalvaardig)

hout
hout
traditioneel

onb.
geschiedenis

De molen ligt ten zuiden van Valkenswaard op de Dommel en werd voor het eerst vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster in Postel.
In 1343 werd deze banmolen bezit van het Norbertijnenklooster te Postel. In 1716 eindigde dit bezit na confiscatie van alle Postelse abdijbezittingen in de Meierij van 's-Hertogenbosch door de Raad van State van Holland in Den Haag.
In de 19e eeuw werd de molen bemalen door telgen uit de familie Van Poppel en vanaf 1918 door de familie Rietra.

Het gebouw dateert in de huidige opzet van 1895; delen zijn echter veel ouder, uit de 18e of mogelijk de 17e eeuw.
Begin jaren zeventig verkeerde de molen in slechte staat. Subsidies voor restauratie bleven uit, waarna de molen in de jaren 1973-1977 door de eigenaar zelf werd gerestaureerd.
Tot begin 20ste eeuw was er ook een olieslagwerk aanwezig, aangedreven door een eigen waterrad. Bij de restauratie in de jaren zeventig werden de kantstenen teruggevonden. Deze zijn gereconstrueerd, zij het niet maalvaardig.
Het waterrad is uitgevoerd in ijzer, met houten schoepen. Het onderschijfloop (draaiend op het aswiel) is voorzien van ijzeren staven.

De molen draait in het zomerseizoen regelmatig; gemalen wordt er niet meer.
In het voorjaar van 2020 heeft men het waterrad kaalgezet en begon daarna met herstel aan het molengebouw. Pas een klein jaar later, maart 2021, was het rad weer geheel compleet en had de molen zijn oude aanzien terug.

Eind oktober 2022 beëindigde Jack Rietra de horeca-activiteiten die zich op enige afstand van de molen afspeelden maar hij blijft molenaar!