Terheijden, Noord-Brabant
Naam De Arend
Kadaster Gemeente Terheijden, sectie G, nr. 1793
Eigenaar Gemeente Drimmelen
Bestemming Het malen van graan op professionele basis
Molenaar Adrie Kamp
Telefoon 076-5934020
Bezoekmogelijkheid Dinsdag 13.00 - 17.00 uur; woensdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur, zaterdag 9.00 - 16.00 uur.

Wiekenvorm Binnenroede systeem Faul met automatische remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
klik voor meer info Derckx0444binnen1983--24.80 m.
klik voor meer info Pot0877binnen....-198224.80 m.
Kruiwerk Engels; kruilier (elektrisch met afstandsbediening)
Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting En koppel 17der flint kunststenen (tarwesteen); n koppel 17der flint kunststenen (elektrisch aangedreven); sleepluiwerk; elevator; mengketel
Steenschijflopen 28 en 25 staven
Overbrengingsverhouding blauwe stenen 1 : 5,90 en kunststenen 1 : 6,61
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd met de opschriften:
"De Arend" en "17 42" en nog twee rode sterren.

Achterbaard, wit geverfd, rood afgebiesd met enige sterren.

Aardige kleine windvaan in de vorm van een molenaar die stenen scherpt.

Grote gevelsteen die de stichting van de molen en de band met de familie Nassau-Siegen aanduidt.
Eigen website De Arend
Geschiedenis
De molen werd in 1742 gebouwd in opdracht van de adellijke familie Nassau-Siegen te Breda. Toezichthouder bij de bouw was de rentmeester der Nassause Domeinen Carel van Naerssen.
In 1756 werd de molen na een brand herbouwd. In de Franse tijd kwam de molen in particuliere handen.

Molenaars waren op deze molen in de 18e eeuw de familie Verdiesen en in de 19e eeuw de familie Rombouts.
Rond 1968 was de toenmalige gemeente Terheijden eigenaar van de molen geworden en liet hem meteen restaureren.

Het uiterlijk van deze molen is een aantal keren spectaculair gewijzigd: bij een eerder restauratie was de stenen romp deels gewit en deels zwart geteerd. Dat leverde in de jaren '70 vanuit bepaalde hoeken een zeer merkwaardige aanblik op. Thans is de romp weer uitgevoerd als 'schoon metselwerk'.

Bij het vernieuwen van de fokken, 2004, werden deze, voor het eerst in Nederland, niet in hout, maar in in aluminium uitgevoerd.

De molen wordt bemalen door een beroepsmolenaar. Er wordt voornamelijk voor menselijke consumptie gemalen.

In de zomer van 2012 besloot het bestuur van de gemeente Drimmelen, de molen te koop aan te bieden. Er gaat serieus gekeken worden naar mogelijkheden, om de toekomst van deze molen te verzekeren via een stichting of iets dergelijks.

In 2013 is het koppel breekstenen verwijderd en opgeslagen; dit omdat het geheel in onbruik was geraakt en ook vanwege ruimtegebrek.

Per 01-01-2014 is Adrie kamp de nieuwe molenaar hier. Herman Schippers stopte na 28 jaar hier beroepsmolenaar geweest te zijn. Hij blijft wel op de achtergrond actief met het oprichten van een stichting die de molen verder moet beheren nu duidelijk is dat de Gemeente Drimmelen de molen op termijn wil afstoten.
Over de naam:
Deze molen is gebouwd onder de naam 'Nassauw Siegen', naar een (inmiddels uitgestorven) tak van de familie Van Nassau. Dit staat ook vermeld op de nog steeds aanwezige gevelsteen.
Later is die naam in onbruik geraakt en de molen als 'De Arend' bekend geworden.

Foto onder: Loek Busser (25-3-2012).

Laatst bijgewerkt: maandag 24 februari 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Arend, Terheijden home vorige pagina