Molen De Victor, Someren

Someren, Noord-Brabant

woensdag en zaterdag 13.00 - 17.00 uur en op afspraak
Gratis
Verkoop van gebroken mais ten behoeve van pluimvee
Diverse oude gebruiksvoorwerpen zijn in de molen tentoongesteld
bijzonderheden
Uniek door zijn opmerkelijke ligging midden in het dorp waardoor vanaf de belt goed te zien is hoe Someren gegroeid is .Er is een molenmuseum in oprichting. Tevens vinden er rondleidingen plaats.

inrichting

Eén koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk. Op de begane grond een elektrisch aangedreven maalstoel, afkomstig uit Peer (B) en hier in 2007 geplaatst.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd met witte bies, met het opschrift "De Victor".

Engels; kruilier
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Steenschijfloop 22 staven, steek 9,5 cm.

Roede 28, Verdonkschot
Verdonkschot
✉︎ 28 binnen 2015/2018 2015/2018 binnen aanw. 27,00
Roede 27, Verdonkschot
Verdonkschot
✉︎ 27 buiten 2015/2018 2015/2018 buiten aanw. 27,00
Roede 54, Derckx
Derckx
✉︎ 54 buiten 1970 1971 buiten 2015 26,60
Roede 1235, Pot
✉︎ 1235 binnen 1880 binnen 2015 26,60
wiekverbeteringen

Tot 1971 heeft deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel gehad. Wanneer dat werd aangebracht, is (nog) niet bekend. Bij de restauratie van 1971 is gekozen voor Oud-Hollands.

over de wieken

20 december 2017 de gedeelde roeden gestreken. Na te zijn voorzien van een nieuw middenstuk, zijn beide op 1 mei 2018 weer gestoken.

As 390, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ 390 1864 aanw. 04,75

geschiedenis

De molen werd in 1853 gebouwd door T.J. Rooijmans, maar brandde in de nacht van 19 op 20 oktober 1865 geheel uit. De Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant spreekt van een 'graan-, pel- en olie-windmolen'.
Bij deze herbouw heeft men de molen meteen 1,5 meter verhoogd. Het werk zou verricht zijn door een molenmaker Mathijssen (let wel: of dat dezelfde is als de P.J. Mathijssen die later eigenaar was, zou moeten worden onderzocht).
De herbouw zal gerealiseerd zijn in 1866 en niet later, zoals wel is gesteld. Overigens werden molen en bedrijf toen geleid door de weduwe van de bouwheer. Die laatste was al in 1854 overleden.

Vóór 1940 telde Someren zes molens. Daarvan zijn alleen de standerdmolen Den Evert en deze beltmolen overgebleven. Na de Tweede Wereldoorlog werd de toestand van de molen slechter, totdat de gemeente Someren de molen in 1955 aankocht. Datzelfde jaar volgde een kleine restaratie, die echter nieuw verval niet kon verhinderen.

In 1971 volgde een restauratie, waarbij onder meer een nieuwe buitenroede werd gestoken en de molen draaivaardig werd gemaakt. Daarna was de molen op vrijwillige basis weer draaiend te zien en van lieverlee werd de molen ook weer maalvaardig.

In 2015 is opnieuw fors herstel uitgevoerd: balkkoppen deels vervangen in kunsthars, reparaties aan het metselwerk en een nieuwe kuip. De roeden werden in april gestreken om te worden nagekeken. Nadat vastgesteld was, dat zij niet meer te herstellen waren, heeft men nieuwe besteld en later gestoken.

In april 2017 is de molen evenwel weer stilgezet, vanwege het inmiddels ontstane probleem rond de gedeelde roeden (beide roeden van deze molen waren van die constructie): bij sommige molens waren de bouten, die beide roehelften aan elkaar houden, gebroken. Deze molen was bepaald niet de enige met dit probleem en het heeft tijd nodig gehad voordat kon worden begonnen met een oplossing. Op 15 december 2017 zijn de hekkens van de roeden verwijderd, om deze laatste te kunnen strijken, 20 december heeft men beide roeden gestreken.
Hier is niet gekozen om beide gedeelde roeden te vervangen door geheel nieuwe, maar de roededelen van een nieuw middenstuk te voorzien. Aldus zijn uit vier roedhelften twee roeden gemaakt. 1 mei 2018 zijn deze gestoken. Spoedig daarna was de molen weer geheel maalvaardig.

Eigenaren van deze molen:
Theodorus Jan Rooijmans (1853-1854)
Anna Maria Philipsen, wed. T.J. Rooymans (1854 - 1887)
Petrus Hubertus van Oorschot (1887-1893)
Petrus Johannes Mathijsen (1893-1910)
Peter Leonardus Rooijmans (1910-1940)
Piet van Houts (1940-1944)
Wed. Van Houts-Deursen (1944-1949)
Th.H.M. Rietjens (1949-1954)
Veevoederfabriek Peters-van Oijen (1954-1955)
Gemeente Someren (1955 - heden).

toelichting naam

De molen kreeg de naam "De Victor" in 1979. Dit mede omdat de andere molen van Someren, de standerdmolen, toen ook een naam kreeg.
Molenarchivaris Ten Bruggencate van De Hollandsche Molen gebruikte omstreeks 1925 de naam "De Postelmeulen", ongetwijfeld naar de Postel (of Postelstraat) die door Someren gaat (het huidige adres van de molen wijkt daarvan af).