Schijndel, Noord-Brabant
Naam Catharina
Kadaster Gemeente Schijndel, sectie H, nr. 508
Eigenaar F. Smits
Molenaar Marinus van der Sangen / Vincent Lelieveld

Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Jarenlang heeft de molen op de buitenroede zelfzwichting gehad, bediend door een grote zwichtring. Later kwam hier het systeem-Van Bussel voor in de plaats, om op zijn beurt weer te worden vervangen door Oud-Hollands.
Bij de grote restauratie van 1977-78 werd het systeem-Fauël (fokwieken) met remkleppen aangebracht.
klik voor meer info Pot?binnen??1977?26.80 m.
klik voor meer info Pot1126buiten1878?1977?26.80 m.
klik voor meer info Penn & Comp, F.J.00331851?aanw.05.25 m.
Kruiwerk IJzeren rollen; kruilier
Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel; pal
Inrichting Eén koppel 17der blauwe en twee koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; jacobsladder. Op de begane grond een koppel 17der kunststenen, aangedreven door een Crossley-dieselmotor
Steenschijflopen 23 staven, steek 11 cm.
Molenmaker J. Schoonwater, Uden (1837); tezamen met een onbekende Hollandse molenmaker
Versiering
De sluitsteen boven de deuren van de inrijpoort vermeldt: "De eerste steen gelegd door I.C. 't Hooft 1837".
Voorganger De Oude Molen, Schijndel
Geschiedenis
De molen is gebouwd door drie participerende families als beleggingsobject. Hendrik 't Hooft uit Zaltbommel en Jacobs 't Hooft uit Zutphen hebben een ieder de helft van de kosten betaald voor de bouw van deze forse molen. Gijsbert van der Kant, gehuwd met de Schijnselse participant Maria van Will, had samen met twee familieleden 7/16 deel van de molen in bezit.
Door vererving en uitkoop werd Van der Kant uiteindelijk enig eigenaar van de molen. Later verkocht hij deze aan molenaar Nefkens.
Na diens overlijden in 1957 werd P.A. Smits door vererving eigenaar. De molen kwam buiten bedrijf en stond er jarenlang vervallen bij.

In 1977/78 volgde een forse restauratie, waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken. Helaas leidde dit nauwelijks tot meer draai-activiteit.
Na een periode van stilstand volgde in 1987 een flinke herstelbeurt, maar ook daarna draaide de Catharina slechts een enkele keer en verkeerde na enige jaren wederom in matige staat.
Ondertussen werd de omgeving er ook niet beter op: er werden enige huizen gesloopt, een supermarkt gebouwd en rond de molen werd een handel in tweedehands auto's gestart.
In december 2008 verkocht P.A. Smits zijn molen en het terrein eromheen aan zijn zoon Frank.

In juli 2011 is wederom begonnen met een forse herstelbeurt. Het wiekenkruis, waarvan de fokken grotendeels verdwenen waren, moest uiteraard grondig worden hersteld. De nieuwe fokken werden in maart 2012 aangebracht.

Op 5 juli 2014 draaide deze molen voor het eerst in tijden weer.

Foto n.n., ingezonden door Martin E. van Doornik.

Laatst bijgewerkt: zondag 6 juli 2014 | Bedrijfsvaardigheid

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Catharina, Schijndel home vorige pagina