Reek, Noord-Brabant
Naam De Hellemolen
Eigenaar P. en M. Verkuylen
Bedrijfsvaardigheid In restauratie

Romp Ronde stenen molen, geheel gewit
Wiekenvorm Laatstelijk systeem-Van Bussel op beide roeden, thans kaal
Wiekverbeteringen Deze molen heeft vanaf 1942 op beide roeden het systeem-Van Bussel gehad. Uiteindelijk is dit begin 2014 verdwenen toen beide roeden werden kaalgezet.
klik voor meer info ????aanw.-
Kruiwerk Engels; kruibok
Vang Vaste Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangtrommel
Inrichting De maalinrichting is, op het bovenwiel na, geheel uitgebroken.
In de molen restanten van een horecabedrijf (o.m. een keuken en een bar).
Overbrengingen Bovenwiel 65 kamgaten, steek 12,5 cm.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in grote letters en cijfers het opschrift "Anno 1830". (Het jaartal is vermoedelijk niet helemaal juist).
Voorganger Reeksche korenmolen, Reek
De molen werd in 1832 gebouwd als vervanger van een afgebrande standerdmolen.
Aanvankelijk werd op de molen gewerkt door de uit Uden afkomstige muldersfamilie Van Beckum.

De laatste vakmolenaar hier was Jan van den Hoogen. In 1942 liet hij zijn molen nog sterk moderniseren met het Van Busselsysteem en ook een elevator en mengmachine, die laatste twee werkten op windkracht. Het werd aldus een 'eenmansmolen'.
In 1948 beëindigde Van den Hoogen zijn bedrijf en bood in 'De Molenaar' van 26 mei vrijwel alles te koop aan: een koppel 17der en 16der kunststenen, de uit 1942 daterende elevator, twee mengmachines, motor en onderdrijfwerk voor een mechanisch koppel, vier zeilen, zijn vrachtwagen en nog wat andere zaken. Op 15 september stonden spoorwiel en steenschijflopen te koop. Aan te nemen is dat vrijwel alles moet zijn verkocht, want er bevindt zich, behalve in de kap, niets meer wat aan een korenmolen doet denken.

Rond 1962 moet de molen zijn huidige naam hebben gekregen, naar de nieuwe eigenaar Van Hellemondt. Toen was de molen dus al niet meer voor het malen van graan in gebruik, maar als caféterras. Overigens exploiteerde Jan van den Hoogen, toen hij hier nog molenaar was, ook al een café (maar dan wel apart van de molen).

Na 1960 is de stenen romp geheel gewit. Eerder was die grotendeels zwart geteerd.

Omstreeks 1975 was de onderhoudstoestand zeer matig. Later is een opknapbeurt uitgevoerd, waarna de molen ook af en toe draaiend te zien was (ook om publiek te trekken voor het in en om de molen gevestigde café-restaurant, toentertijd "De Witte Molen" genaamd).
Het café-restaurant werd later echter opgeheven en de molen kwam leeg te staan. Gedurende enige jaren stond de molen te koop, maar een gegadigde kwam er niet.

Ondertussen raakte de molen steeds verder in verval. Begin 2013 waren kap en wiekenkruis zeer slecht en was de staart vrijwel verdwenen (de schoren waren allemaal naar beneden gevallen). Om verdere ongelukken te voorkomen zette de gemeente hekken rond de molenberg neer. Begin 2014 werden beide roeden kaalgezet.

In maart 2014 verschenen de eerste berichten dat de molen toch hersteld gaat worden en in ieder geval uitwendig weer in oude luister zal worden hersteld.
Op 8 juli 2014 zijn beide roeden gestreken en is de kap van de molen getakeld.
De naam 'Hellemolen' moet in of na 1962 gegeven zijn, naar de toen nieuwe eigenaar Van Hellemondt.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 12 juli 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hellemolen, Reek home vorige pagina