Ravenstein, Noord-Brabant
Naam De Nijverheid / v.h.De Raaf
Bezoekmogelijkheid Vrijdag 14.00 - 17.00 uur en op afspraak.

Wiekenvorm Systeem van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
klik voor meer info Pannevisg.n.buiten??199525.74 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?1847?aanw.04.76 m.
Inrichting Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; diverse maalapparatuur
Steenschijflopen resp. 27 en 28 staven, steek 10,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen resp. 1 : 5,81 en 1 : 5,60
Voorganger Korenmolen van Ravenstein, Ravenstein
Geschiedenis
De molen is gelegen op het voormalige bastion 'Utrecht' van dit stadje. In 1857 werd hij gebouwd in opdracht van Matthias Versterren;

Na 1930 braken er moeilijke tijden aan en dreigde zelfs afbraak: het zware kruien en lastige bedienen van deze molen (men moest drie trappen omhoog vooraleer de maalzolder bereikt was), voelde de molenaar meer voor motor.
Zo ver kwam het gelukkig niet: in de zomer van 1937 werd de molen opgeknapt: de kap werd gedekt met rode icopal bedekking, er kwam een nieuwe lange spruit en schoren en er werd een nieuwe ijzeren staartbalk aangebracht, gefabriceerd door de fa. Pot uit Elshout aan de Kinderdijk. Uiteraard werd de molen ook verbusseld.

in de jaren '60 van de twintigste eeuw raakte de molen opnieuw in verval: er werd voornamelijk met de elektromotor gemalen.
Als één van de eerste molens in de omgeving werd destijds besloten tot restauratie en daarbij kreeg de molen een oud-hollands opgehekt wiekenkruis. Vlak daarna werden de machines van de maalderij afgevoerd. In deze tijd heeft de molen veel gedraaid en ook gemalen, dankzij eigenaar Nol Voet, die zijn molen verpachtte aan molenaars als Harry en Martien van der Ven en later Van Aarsen.

Begin jaren '80 viel het windmaalbedrijf langzaamaan stil. Geluk bij een ongeluk voor déze molen was de brand op de Witte Molen in Nijmegen: de molenaars Peter Sturkenboom en Hans Titulaer weken uit naar De Raaf om hun net begonnen maalbedrijf daar voort te kunnen zetten. Helaas mocht het tij toch niet definitief keren, want toen de Witte Molen na herstel maalvaardig werd opgeleverd viel de Raaf definitief stil, totdat de nieuwe stichting zich voor de molen ging inspannen.

Leden van de Heemkundekring Land van Ravenstein besloten in 1991 onder leiding van Bart Tonies de Stichting De Ravensteinse molen in het leven te roepen, die de nieuwe eigenaresse van de molen wordt. Na een vijf jaar durende restauratie, is de molen sinds kort weer op bescheiden schaal in gebruik.

De Nijverheid vormt het middelpunt van een project rond de eeuwenoude graansoort spelt. Dit graan (Latijnse naam: Triticum Spelta) werd al meer dan 9000 jaar geleden in Europa verbouwd. Dit bijzonder sterke gewas bevat van alle graansoorten de meeste grondstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Nadat spelt al eerder aan een revival begonnen was in België en Duitsland (het brood van speltmeel heet daar Dinkelbrot), is het graansoort thans ook in Nederland in opmars.

Het lichtbruine en luchtige speltbrood van De Nijverheid is in vele soorten verkrijgbaar bij bakkers in Herpen en Ravenstein. Daarnaast leent het graan zich ook prima voor verwerking tot bier en jenever en vormt de pel een uitstekende vulling voor kussens. Natuurlijk is het speltmeel ook verkrijgbaar op De Nijverheid.

De molen vertoon bouwtechisch duidelijke overeenkomsten met De Wielewaal te Beneden-Leeuwen en De Zeldenrust te Oss. Vermoedelijk zijn zij door dezelfde molenmaker en/of vanaf hetzelfde bestek gebouwd.

Over de naam:
Sommige molenliefhebbers betreuren het, dat de in de volksmond gebruikte naam 'De Raaf' na de laatste restauratie weer gewijzigd is in 'De Nijverheid'. Deze laatste naam is echter historisch gezien inderdaad juister.

Laatst bijgewerkt: woensdag 4 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Nijverheid / v.h.De Raaf, Ravenstein home vorige pagina