Dokkum, Fryslān
Inventaris nr. FR018

Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting Houten vijzel, Ų 1.17 m.
Molenmaker A. de Roos, Leeuwarden (1968)
Afkomstig uit De Geestmermeermolen/ De Mearmin, Dokkum
Geschiedenis
Deze molen is in 1968 op initiatief van de heer Prins uit Dokkum op de huidige locatie neergezet en is samengesteld uit onderdelen van diverse gesloopte Friese molens. De meeste onderdelen kwamen van de in 1966 afgebroken molen van de polder Van der Veen (polder 117) te Roodkerk. De molen, die later De Mearmin zou krijgen, ging dienen als inmaler voor het natuurgebied Geestmermeer.

Als idee was dit beslist goed, maar na verloop van tijd raakte de molen steeds meer uit het zicht, vooral omdat hij steeds meer ingegroeid raakte.
In 1994 zag het er nog redelijk uit; daarna raakte deze molen in verval en in 2009 was de toestand te betitelen als 'haveloos': toen waren zowel de bekleding van kap als achtkant deels verdwenen en hadden regen, wind en vandalen vrijwel onbeperkt toegang.
In december 2011 zijn beide houten roeden gestreken en werd het achtkant in plastic verpakt, om het voor verder verval te behoeden.

In maart 2014 is het molentje verplaatst naar molenmakerij Van Hiemstra te Tzummarum waar het zal worden hersteld.

In juni 2012 werd gemeld dat openluchtmuseum De Sūkerei in Damwoude belangstelling heeft voor deze molen en die een functie wil geven op het museumterrein.
Inmiddels (mei 2014) is bekend dat dit molentje na restauratie inderdaad op De Sūkerei zal worden geplaatst en daar een educatieve functie krijgt.

De molen gaat zienderogen achteruit!

Laatst bijgewerkt: zondag 18 mei 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Mearmin / Geestmermeermolen, Dokkum home vorige pagina